Сега е времето, в което антуриумът ви е покрива с цветове. Те са събрани в свещовидни съцветия, които са обгърнати от пищен прицветник, наричан “спата”. Тя най-често е обагрена в червено или розово, но има сортове с фантастични нюанси на антоцианово, зеленикаво, в кафяво или изпъстрени.
За да се развиват добре, антуриумите трябва да се засаждат в почвена смес, съставена от листовка, торф, разложен оборски тор и пясък, в съотношение 2:2:2:1. Оптималната температура за растенията през лятото е около 15-24°С, а през зимата 10-13°С. Изискванията на растенията към почвената влажност са високи. През зимата трябва да се поливат с вода със стайна температура. Излишната течност може да причини загниване на корените. За предпочитане е да оросявате по-често растенията, вместо да ги поливате. Високата влажност на въздуха активизира оформянето на цветове.
Освен топло, мястото на антуриума трябва да е светло, но да е защитено от пряко слънчево греене. Когато светлината е недостатъчна, дръжките на листата и съцветията се изтеглят много дълги. Ако държите цветето на тъмно и хладно място, листата му пожълтяват, а върховете им засъхват. При обратни обстоятелства - твърде сух въздух и прекалено слънчево огряване, листата започват да се увиват. Когато въздухът около растенията е сух, има опасност те да бъдат нападнати от черен акар или щитоносни въшки.
За привличането на пчели се използват медоносни насаждения - риган, акация, шипка и други. В оранжерията и под полиетиленово покритие се поставят буркани с вода и цъфтящи люляк, маргаритки, глухарчета...
В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, ...
Често се случва, ако сте забравили някоя роза дълго време във вазата, тя да пусне корени. Обикновено това се случва с вносни чайно-хибридни сортове. Можете да засадите вкорененото растение, най-добре ...
Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...