23.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4157  |   0  
Брашнеста мана мори краставиците
Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по тях се появяват петна с бял брашнест налеп. При силно нападение налепите обхващат всички зелени части, които жълтеят и прегарят, листата окапват и завръзите завяхват и загиват. Нападнатите растения се развиват много слабо, а качеството на плода е влошено, добивът се намалява.
Причинители на брашнестата мана по краставиците са два вида гъби - Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuliginea. Смята се, че у нас преобладава видът Sphaerotheca fuliginea, който е разпространен в култивационните съоръжения. Тази гъба се развива целогодишно в оранжериите и оттам инфекцията преминава в зеленчуковата градина. Развитието на болестта се влияе силно от възрастта на растението, от неговото физиологично състояние и от климатичните условия/ въздушна влажност и температура/. Младите листа не се нападат. Болестта се проявява в по-висока степен върху интензивно развиващете се растения / през месеците юли-август /, когато средните денонощни температури спадат под 20°С на открито в зеленчуковите градини или под 18°С при оранжерийни условия. Болестта напада силно отслабнали и смутени в развитието си растения.

Борбата трябва да се води постоянно

Агротехническите мерки срещу брашнестата мана по краставиците включват: спазване на сеитбообращение; засяване и засаждане на растенията при по-проветриви условия; борба с плевелите в зеленчуковата градина;в оранжериите и около тях; унищожаване и заораване на растетелните остатъци в оранжериите; поддържане на температура 24-25°С и относителна влажност до 80%.
Химическата борба с продукти за растителна защита започва при откриване на първите петна. След първото пръскане следващите третирания са през 7-10дни. Срещу брашнестата мана по краставиците могат да се използват следните препарати : Байфидан 250ЕК-2мл / карантинен срок 7дни /; Куадрис 25СК / Амистар 25СК/-7.5мл/ карантинен срок 3дни/; Топаз 100ЕК-2.5мл /карантинен срок -14дни /; Шавит 25ЕК /Тридемол 25ЕК/-2мл./ карантинен срок 7дни/ и др. Дозите са дадени за 10литра вода.
22.07.2014 г. / Лили Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020