Градина » Лятното зеле отива в лехата

 Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в каците, преди да падне сняг.
Зелето се причислява към студоустойчивите култури. Оптималната температура за развитието му е 16-18 градуса. Готовите за прибиране зелки понасят студ до минус 5 – минус 8 градуса. Горещините над 28-30 градуса, които у нас са чести, както и ниската влажност на въздуха, влияят неблагоприятно върху развитието и качеството на зелките. Те са най-претенциозни към почвената и въздушна влажност по време на завиването. Главестото зеле изисква плодородни, добре аерирани, влагоемни, средно тежки почви с неутрална реакция. Има повишена взискателност към азота, калия и калция в почвата.
Добрият разсад има 5-6 листа
Ако в края на януари до 10 февруари сте засели семената за разсада, той е вече годов за ранното полско производство. От 25 март до 5 април, когато почвената температура на дълбочина 10-12 см е над 7-8 градуса, можете да засаждате. Качественият разсад трябва да е млад – на 35-40 дни, с 5-6 същински листа, със здрав вегетационен връх, дебело стъбло, къси междувъзлия и здрави корени.
Преди разсаждането се съкращават дългите коренчета и се отрязва част от листата, за да се намали изпарението и завяхването. Така растенията ще се прихванат по-добре.
Стръкчетата да са на 40 см едно от друго.
За ранното зеле почвата се набраздява на разстояние 50-60 см, а растенията се засаждат на 40 см едно от друго в реда. Първото окопаване е около една седмица, след като стръковете са се вкоренили. Ако има изгубени, попълнете местата им. Подхранва се с минерални торове, но добре влияе „шербетуването” с пресен оборски тор. При второто окопаване растенията се загърлят – така ще пуснат допълнителни корени.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вертикални конструкции за краставиците

Още в началото на май времето се затопля до толкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из сраната. Обикновено схемата на засаждането (засяването) ...

Кавказката райска ябълка не се бои от студ

Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...

Розмаринът зимува в саксии

По природа розмаринът е слабо зимоустойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Все пак има данни, че закалени растения могат да понесат и до -20°С. Желателно е обаче п...

Направете си чай от монарда

Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два: Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняв...

Начало