Градина » В студа корените на ягодите загниват

 В студа корените на ягодите загниват

Кореново гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дребни, с различна проява на хлоротичност и бронзовост, понякога се завиват, увяхват и изсъхват. Може да загинат и целите растения. Ако се изскубнат, ще се види, че корените им са загнили и почернели. Причините за заболяването са различни. Ниските температури през зимата предизвикват частично или пълно измръзване. Рязкото засушаване, продължителното преовлажняване на почвата, прекомерното й насищане с минерални торове,натрупването на хербициди и нападението от различни видове почвообитаващи гъби причиняват различни видове кореново гниене, а именно:
• фитофторно увяхване (загниване на корените откъм върха с червено оцветяване на цилиндъра и закържавяване на растенията);
• фитофтороза (кафяви петна и бял плесенов налеп по плодовете и деформирането им, кафеникави петна по лъжливото стъбло);
• кафяво кореново гниене (кафяво гниене на корените и на допрените до почвата плодове);
• вертицилийно увяхване (периодично увяхване с последващо изсъхване на растенията).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Колумнеята не бива да е на течение

Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти растения, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи. Това очаровате...

Вкоренете си пълзящи къпини

Пълзящите къпини се размножават чрез вкореняване на върховете на едногодишни леторасти. В началото на август къпиновите стъбла са вече достатъчно израсли и върховете им могат да се вкореняват. Определ...

Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добр...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Начало