24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2394  |   0  
От какво боледуват бегониите?
Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стайни цветя. Ако не познавате капризите им и не се съобразявате с тях, растенията ви може да променят красивия си външен вид. В едни случаи, когато има причинител, се стига до поява на болести, а в други – до физиологични реакции, зависещи само от неблагоприятните фактори. Поставеният въпрос обаче е многообхватен и и на него тудно може да се отговори накратко.
Най-често се среща брашнестата мана.Отначало по листата се появяват бледи петънца. Те бързо се разрастват и скоро се покриват с бял налеп, наподобяващ посипано с брашно. Това се случва в помещения с колебаеща се температура, които не се проветряват, а застоялият въздух е наситен с влага. Причинителят е гъбата оидиум бегониа, а наподобяващите брашно бели пухчета са мицелът и спорите на гъбата. За да не допуснето това, стабилизилайте температурата около 18 градуса. Контролирайте влажността на въздуха, като през зимния период проветрявайте в топлити часове на деня. В краен случай може да ползвате фунгицидни препарати, като спазвате дозиравката посочена на опаковката.
Друга опасна болест по бегониите е сивото гниене. От него страдат всички части на растения, но най-уязвими са младите листа. По нападнатите места първо се появяват светлокафяви петна. По-късно те се покриват със сиво-белезникав налеп, а накрай изсъхват и загиват. Болестта се развива при температура около 15-16 градуса. Затова със застудяване на времето опасността от поява на заразата се увеличава. Ако поливате прекомерно и влажността на въздуха е над 90%, опасността от появата на болестта е огромна. Причинител е гъбата ботритис цинереа. Затова, спазвайте посочената вече оптимална температура и проветрявайте! Забележите ли описаните прояви, веднага отстранявайте нападнатите части, за да спрете развитието на болестта! Ако сте пропуснали и това, вземете от селскостопанска аптека наличния фунгицид.
Други по-рядко срещащи се гъбни болести са стъбленото гниене и сеченето на разсада. И за тяхното предодвратяване решаващо е да създадете оптималните условия за развитието на растенията.

Запомнете: Проветрявайте често. Когато поливате не мокрете листата, а в подложката на саксията да не остава излишна вода!

При бегонията се срещат и вирусни болести. Такава е бронзовостта, която се появава по листата. Това са единични или многобройни бронзови петна. Когато обхванат целите листа – те изсъхват. Болестта се причинява от вирус, който се пренася върху здравите растиния от трипса, затова борбата е трудна. Собственикът на заболяла от тази болест бегония трябва да знае, че единственият изход е изгаряне на растението!
Друго вирусно заболяване е втрънчването. Листата на наподнатити растения пожълтяват и издребняват. Целите растения постепенно закържавяват. Лек няма – болните безпощадно трябва да се унищожават!
При бегониите обаче много често растенията погрозняват не от това, че е наличен причинител на болести, а от това че страдат физиологически от неблагоприятните условия, при които са поставени. Например – листата, а понякога и цветните пъпки окапват. Причината е, че не достига светлина. Тогава преместете саксията или оситурете допълнително доосветяване. Ако преди да окапят листата са сухи и се чупят, причината е в много високата температура, затова стриктно я контролирайте. Ако пък листата увяхват и загниват, това означава, че сте допуснали излишък на влага в почвената смес, затова поливайте умерено.
04.02.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023