Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия и дребни тъмнозелени листа. При по-късните зарази по долните листа се появяват хлоротични петна. Те нарастват, листата пожълтяват, некротират и окапват. Болестта се развива отдолу нагоре, докато загинат и последните дребни листенца и цялото растение изсъхва. Рано нападнатите растения не успяват да дадат плод, а при по-късните зарази се образуват дребни и спаружени плодове. Корените на болните растения са свежи на вид, но ако стъблото се пререже, ще се види, че жилките (проводящите съдове) са почернели.
Болестта се причинява от почвообитаващи гъби от рода вертицилиум (Verticillium). Те се развиват най-безпрепятствено по по-бедните на органични вещества почви. В богатите ги потискат други видове гъбички. В растенията заразата прониква направо през нежните тъкани или през малки ранички.
Борбата срещу вертицилиното увяхване трябва да е преди всичко предпазна. Много е важно на едно и също място да не се отглежда в две последователни години пипер. Най-добре е това да става през 4-5 години. След беритбата всички растителни остатъци трябва да се изнасят от градината и да се подлагат на компостиране. Внасянето на по-големи количества прегорял оборски тор или компост ограничава развитието на болестта. Трябва да се избягва подхранването с повишени норми азотен тор (амониева селитра). Още първите заболели растения следва да се изскубват и унищожават. Специалисти препоръчват поливане на здравите с 0,07% разтвор от препарата топсин М 70 ВП в доза 5 л на квадратен метър.
Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...
С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...
Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...
Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...