03.06.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1462  |   0  
Изчистете лимона от щитоносните въшки
Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да загине. Разполагат се предимно от долната страна на листата край главния нерв. Нападат също клонките и плодовете.
Излюпените от яйцата ларвички на щитоносните въшки са подвижни и по-лесно уязвими от инсектицидите. Възрастните са по-устойчиви, защото ги предпазва щитчето.
Малки лимонови растения може да бъдат избавени като се обработят с памуче, натопено в сапунен разтвор. С тампона просто се избърсват листата и така се постига физическото унищожение на неприятеля. При възрастните растения този начин е трудно приложим и затова е нормално да се прибегне към употребата на химично средство. Много са ефикасните инсектициди срещу щитоносните въшки, но у нас няма регистрирани за употреба при лимона, защото страната ни не е производител и интересът към тях е ограничен сред неголяма група любители. По тази причина и ние не можем да посочим някой от препаратите, използвани в овощарството. Все пак потърсете в агроаптеките препарат с активно вещество делтаметрин, който е със стомашно и контактно действие. За да има по-добър ефект от използването на инсектицид, препоръката ни е да се опръскват добре всички части на растението – както листата от долната и от горната им страна, така и стъблата отвсякъде.
24.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020