Градина » Съвлак тормози лозя и овошки

 Съвлак тормози лозя и овошки

Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упорити. Размножава се както със семена, така и вегетативно чрез спящи пъпки, които се образуват по корените.
Поветицата развива главен корен, който достига дълбочина 2 м. Образува и голям брой странични хоризонтални корени, те прехвърлят няколко метра дължина. На известно разстояние от главния корен хоризонталните корени се извиват надолу и преминават във вертикални корени. На мястото на извивката се образуват спящи пъпки, от които се развиват издънки и т.н., докато в почвата се оплете гъста мрежа.
В един декар площ, силно заплевелена с поветица, се съдържат милиони спящи пъпки. Този плевел може да заплевели всички културни видове. Най-благоприятни условия за развитие намира в окопните култури и трайните насаждения.
Основен механичен начин за борба е методът на изтощаването. Затова там, където се появи, овощната градина или лозето трябва да се окопава 5 до 7 пъти в един сезон.
Този метод е по-ефективен при основната обработка на почвата за пролетните култури след ранни предшественици. При сухо лято се извършват две обработки - подмятане на стърнището и ранна дълбока оран. Ранната дълбока оран изсушава част от кореновата система на плевела.
Химичната борба трябва да се съсредоточи при основната обработка на почвата, когато се внасят се подходящи хербициди – глифозат например.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Късните домати се отглеждат по-различно

Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна к...

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Подгответе алабаша за засаждане

Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го пр...

Начало