24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1884  |   0  
Защо се напетняват листата на китайската роза?
Китайската роза е сравнително здраво растение. Напада се рядко от болести и се отглежда лесно. За да се развива добре и да дава много цветове тя се нуждае от обилна светлина. Не понася обаче прякото слънчево греене. При по-продължително излагане на силно слънцегреене листата, особено по-младите, побеляват, силно изтъняват и изсъхват. Пъпките не се развиват и опадат.
Китайската роза се нуждае от редовно и правилно поливане. Когато е израсло като храст, растението поема голямо количество вода. При засушаване от няколко дни или при прекомерно поливане листата започват да пожълтяват и да падат. Поливането е нормално, когато при допир пръстта се усеща леко влажна, но не мокра.
Петната, които понякога се появяват по листата, най-често се дължат на влошените условия на отглеждане, което често се случва в края на зимата. Това може да бъде повишаване на температурата в помещението и силно засушаване на въздуха, промени в притока на светлина, проникване и задържане на студен въздух, неправилен воден режим, влошаване състоянието на почвата. Влошените условия на отглеждане затормозяват развитието на растението и могат да доведат до появата на повреди.
Китайската роза може да бъде нападната и от болест, дължаща се на постоянен причинител. Такова заболяване е сивото гниене. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea. Нейните спори се намират във въздуха. Болестта се развива при висока влажност и сравнително по-ниска температура. Условия за заразяване се създават, когато цветята се остават през зимата във влажни, недостатъчно проветрявани помещения.
18.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023