Градина » Фасулев зърнояд унищожава реколтата

 Фасулев зърнояд унищожава реколтата

Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху тях са очертани 10 надлъжни ивици от брадавички. Яйцето му е дребно с млечнобял цвят. Фасулевият зърнояд у нас има 4-6 поколения, от които едно се развива в полето, а останалите в складовете. Тук той зимува. Презимувалите бръмбари, изнесени в полето заедно със семената, се хранят в началото върху цветовете на дивите растения, а по-късно преминават върху цветовете на фасула. Женските снасят 80-120 яйца, които разполагат в нарочно изгризани трапчинки по заразените чушки. В складовете бръмбарчетата снасят яйцата си върху и между зърната. Ларвите се хранят с вътрешността на зърната, включително и зародиша. Какавидират също в зърната. Преди да какавидират ларвите пробиват отворче до семенната обвивка, от което по-късно излиза възрастното насекомо. В едно зърно се развиват доста бръмбарчета (над 30). Повредените зърна са негодни за храна.

Борбата срещу този неприятел се води с агротехнически средства

- За сеитба използвайте само здрави и обеззаразени семена.
- Щом започне фасула да зрее, пръскайте преди женските да снесат яйцата си.
- Щом узрее фасулът, веднага го приберете, като го поставите в хартиени или платнени торбички.
- Съхранявайте го в сухо и хладно помещение, като периодично го преглеждайте.
- Подходящи препарати срещу този неприятел са: актелик 1,2 мл и децис 4 мл за 10 л вода.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Лятна резитба на прасковата

Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране. Филизенето се извършва още в начал...

Софората оцветява лятото в жълто

Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...

Начало