Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов сок, зеленчуков сок, стомашният сок) имат свое рН.
В земеделската практика става въпрос за рН на почвата или реакцията на почвения разтвор. При съвременното земеделие стопанинът трябва да знае каква е реакцията на почвата, която обработва, т.е. нейното рН. За тази цел производителят би могъл да се обърне към лабораторията за почвени анализи, където точно ще определят рН на представената проба.
Показателят рН се определя по 14 степенна скала. Когато рН е 7, това показва, че реакцията е неутрална, над 7 - е алкална, а под 7 - кисела. Повечето от културните растения, в т. ч. и зеленчуковите, се развиват добре в неутрална, слабо кисела или слабо алкална почва. Някои култури като пшеница, ръж, овес, лен, лупина, кореноплоди (моркови, пащърнак, целина, ряпа, репички) понасят по-голяма киселинност - рН 6-7, а културната боровинка предпочита кисела почва рН 3-4. Други като цвеклото и люцерната се развиват при слабо алкална реакция рН 7,7-8. Спанакът и салатното цвекло са чувствителни към кисела почва рН 4,5-5, докато грахът и фасулът предпочитат подчертано алкалната реакция.
За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъб...
Люлякът е едно от тези благодарни растения, които ни радват със своя цъфтеж, дори и да не правим почти нищо за тях. Единственото необходимо действие, което зависи именно от нас, е да го засадим в нужн...
Растенията се пръскат най-много през вегетационния период. Задължително е обаче да се спазват няколко изисквания. Пръскайте с малко количество разтвор и с възможно най-дребни капки. При препарати с ко...
Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...