Градина » Защо листата на доматите пожълтяват

 Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плевели от род Кучешко грозде. Бактерията се запазва в растителните остатъци в почвата до тяхното изгниване. Може да се запази и в използвания инвентар, щайги, оранжерийни конструкции. Основен източник на зараза са семената. При повърхностна инфекция запазват кълняемостта си и са сигурен източник на първична зараза. Семена получени от системно болни растения имат силно понижена кълняемост. Бактерията прониква през рани от болни растения при пикиране, разсаждане, окопавани, колтучене и беритба.
Болестта се проявява като системна и локална.

В оранжериите

При оранжерийни условия локалното разпространение се разпознава по сиво-зелените мазни участъци между жилките, които бързо изсъхват. Повредите наподобяват слънчев пригор или такива получени от растително- защитни препарати.
При системната форма най–долните листа изжълтяват и изсъхват наполовина, или изцяло и увисват, докато листата от срещуположната страна остават нормално зелени, листната дръжка се извива дъгообразно към страната на изсъхналите листа на сложния лист. По-късно преминава към горните листа на растението, върхът завяхва и цялото растение изсъхва. При разрязване стъблата на такива растения проводящите съдове са тъмно жълто до кафяви, особено в основата на възлите. Навлиза и в плодовете, които не се развиват или узряват неравномерно – месото пожълтява, а жилките стават кафяви.

На полето

При полски условия по-старите листа се накъдрят и краищата им пожълтяват. Растенията се развиват слабо и постепенно изсъхват. При силна зараза по стъблото се образуват надлъжни жълти пукнатини, които понякога се разтварят при възлите и образуват рани. По плодовете се наблюдават малки 2-3 мм леко повдигнати бели петна с тъмен център Това петносването на плодовете е наречено “птиче око”. По зелените плодове е като малки, белезникави, кръгли петна с по-тъмен център, а при узрелите - ореолът около петното става жълто-розов и се забелязва по-слабо.
Признаци на болестта се наблюдават след образуване на 3-4 китка и много по-рядко при млади растения.

Борбата

- засаждане на чисти от зараза почви. За целта в продължение на 3 години се отглеждат растения, които не боледуват от тази болест;
- задължителен анализ на семената за посев;
- очистване на семената от бактерията се постига при 96 часова ферментация на пулпа;
- обеззаразяване на семената с 0,8% разтвор на оцетна киселина киснене в продължение на 24 часа при температура 20-21°С;
- обеззаразяване на почвата при производство на разсад с формалин.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Когато садите, внимавайте докъде заравяте

Настъпва времето за засаждане на различни разсади и мнозина се питат – на каква дълбочина? Правилно е младите растение да се засаждат на тази дълбочина, на която са били в разсадната леха. Това лесно ...

Резитбата си иска майстора

Скоро ще започне резитбата на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От рези...

Отгледайте си еделвайси

Тези растения имат силно разклоняваща се и дълбоко проникваща брадеста коренова система. Стъблото е високо около 20 см, с по четири-пет ланцетни сиво-зелени листа. На върха се оформя кошничка, съставе...

Антуриумът се нуждае от топлина и влага

Антуриумът е едно от най-интересните и красиви растения в стаята. Впечатляващи са цветовете му. Впрочем истинските му цветове са дребни, жълти, наподобяващи свещички. Това, което буди възхищение, е пр...

Начало