Градина » Пръстенотворката сега най-лесно се открива

 Пръстенотворката сега най-лесно се открива

Тя напада всички овощни видове, както и горски (като дъб, клен, явор и др.), а от украсните най-често розата. Вреди гъсеницата, която напада пъпките и предимно листата. При масово нападение дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Пръстенотворката (Malacosoma neustria) е охреножълта неголяма пеперуда, която най-често остава незабелязана от обикновения любител овощар. Това е, защото лети привечер и през нощта, а през деня се укрива по долната страна листата. Женските снасят яйцата си по тънките клонки във вид на пръстенчета. Те обхващат спираловидно клонката, като образуват гнездо от често до 300 яйца. Гъсеничките се излюпват и развиват още през есента, но остават в яйцата до пролетта. Тогава те прегризват яйчните черупки и се отправят към пъпките, като изгризват вътрешността им, а по-късно се хранят и с листата. Към края на май- началото на юни завършват развитието си, какавидират и около две седмици по-късно (втората половина на юни и първата на юли) какавидите се превръщат във възрастни пеперуди. Те узряват полово и снасят яйцата си.
За борба с този неприятел има ефикасни препарати, които се използват срещу гъсениците по време на активното им хранене. Сега са живи, но са в яйцата, а те пък много лесно се виждат в оголените клонки на дърветата. Вгледайте се и ако забележите пръстенчета от яйцата й, изрежете клончетата и ги хвърлете в огъня.

Автор: проф.Йорданка Станчева

Представяме Ви:

Молци и бръмбари съсипват червения пипер

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

Погрижете се за смокинята

През пролетта е време да се погрижите за резитбата на смокинята. В зависимост от климатичните условия тя може да бъде формирана като едностъблено дърво, полухрастовидно с няколко стъбла и др. У нас се...

Пролетни грижи за малините

Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало