10.07.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1684  |   0  
Пръстенотворката сега най-лесно се открива
Тя напада всички овощни видове, както и горски (като дъб, клен, явор и др.), а от украсните най-често розата. Вреди гъсеницата, която напада пъпките и предимно листата. При масово нападение дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Пръстенотворката (Malacosoma neustria) е охреножълта неголяма пеперуда, която най-често остава незабелязана от обикновения любител овощар. Това е, защото лети привечер и през нощта, а през деня се укрива по долната страна листата. Женските снасят яйцата си по тънките клонки във вид на пръстенчета. Те обхващат спираловидно клонката, като образуват гнездо от често до 300 яйца. Гъсеничките се излюпват и развиват още през есента, но остават в яйцата до пролетта. Тогава те прегризват яйчните черупки и се отправят към пъпките, като изгризват вътрешността им, а по-късно се хранят и с листата. Към края на май- началото на юни завършват развитието си, какавидират и около две седмици по-късно (втората половина на юни и първата на юли) какавидите се превръщат във възрастни пеперуди. Те узряват полово и снасят яйцата си.
За борба с този неприятел има ефикасни препарати, които се използват срещу гъсениците по време на активното им хранене. Сега са живи, но са в яйцата, а те пък много лесно се виждат в оголените клонки на дърветата. Вгледайте се и ако забележите пръстенчета от яйцата й, изрежете клончетата и ги хвърлете в огъня.
04.01.2012 г. / проф.Йорданка Станчева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020