09.07.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8740  |   0  
Огненият пригор може да унищожи овошките
Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у нас през 1990 г. в района на Пловдив. Причинителят - бактерията Erwinia amylovora, напада над 200 вида. Най-чувствителни са крушата, ябълката, мушмулата, глогът , калината и някои декоративни храсти. От крушите по-слабо чувствителни са само сортовете Катя, Президент де Виолен, Магнес, Караманец, Пархър.
Заболяването силно поразява ябълките от сортовете Белфльор, Каселска ренета, Джонатан, Циганка, Златна превъзходна, Тетовка, Айвания, Бял зимен калвил, а слабо чувствителни са Жълт белфльор, Розмарин, Буховица, Беремска розова.
От дюлите силно чувствителни са Асеница и Португалска, а слабо -Триумф и Хемус. Практически устойчиви сортове на болестта все още няма!

Болните дръвчета са като опожарени
Бактерията се запазва в заразените тъкани на ствола и клоните. Болестта се разпространява бързо в топло дъждовно време с бактериалната течност, изтичаща от заразените места и пренасяна от пчели, листни въшки, вятър, градушка, птици, резитби, облагородяване. Пренася се и чрез заразен посадъчен материал, машини, опаковки и други. Може да се развива в проводящата система на видимо здрави ябълки и круши. През пролетта се наблюдава внезапно увяхване и покафеняване, а по-късно и почерняване на цветовете. Леторастите се извиват като овчарска гега. Болните листа потъмняват по краищата, завиват се на фуния, почерняват при крушата, стават червено-кафяви при ябълката и дюлята и остават на дървото. Плодовете изсъхват. Нападнатите дървета изглеждат като опожарени. По кората се появяват кехлибарено оцветени капчици бактериална течност, стичаща се на струйки. В повечето случаи кората се оцветява в пурпурно червено.

Изгорете заразените клони
Заразените дървета с огнен пригор незабавно да се изкоренят. Частично нападнатите клони трябва да се изрежат до здрава тъкан - на 50-70 см под границата между болната и здравата част. Всички отрязани клони да се изгорят. Запомнете - първо режете здравите дръвчета, а след това - болните. Направените рани (отрязаните места) да се замажат с варов разтвор или блажна боя.
Инструментите обеззаразявайте с формалин или спирт за горене в съотношение 3:1 с вода. Засаждайте само здрави фиданки. Не пропускайте късното зимно пръскане с 2% бордолезов разтвор. През вегетацията пръскайте с 1% бордолезов разтвор и препарати, съдържащи мед.
12.03.2012 г. / проф.Йорданка Станчева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020