Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. А ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, трябва да затворите капака, намазан с мазнина и да го оставите в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5 градуса и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение в стаята трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18 градуса и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отг...
Готовият разсад от ранно зеле може да се изнесе на постоянното му място, след като премине опасността от продължително понижение на температурите. Това обикновено е към края на март - началото на апри...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...