Градина » Как да съхраняваме семената

 Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. А ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, трябва да затворите капака, намазан с мазнина и да го оставите в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5 градуса и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение в стаята трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18 градуса и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

И сега се присажда със зелени ластари

Присаждането на лозите на място на разцеп или на зелен летораст може освен през пролетта да се направи и по-късно до края на юли. Използват се присадници от зелени леторасти, които са добре вдървесине...

Прегледайте новите фиданки за въшки

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Премахвайте редовно ластуните на ягодите

Характерна особеност в анатомията на ягодата е образуването на ластуни. Така се наричат видоизменените стъбла, коит израстват от пъпки, разположени в пазвите на листни дръжки. Наричат ги още и мустаци...

От какво зависи устойчивостта на лозата?

Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...

Начало