Градина » Брашнеста мана по гербера

 Брашнеста мана по гербера

Брашнестата мана е много разпространена по цветните култури и в този смисъл не отминава и герберът. Причинява се от гъби. По повърхността на заразените листа, стъбла и цветове се появява бял брашнест налеп от мицел, спороносци и спори на гъбата. Силно нападнатите листа изсъхват и опадват.
Внимание! Болестта е заразна. Причинителят на маната се намира в изсъхналите части на растенията и благоприятни условия за развитието му са високата атмосферна влажност и температура над 18 градуса.
Превантивно и при първи признаци на заразяване герберът се пръска с 0,05% разтвор на топсин. Не завишавайте концентрацията, защото герберът има мъхести листа, които задържат повече и по-дълго препарата в допир с листната повърхност. Не забравяйте и правилото пръскането да стане далеч от пряко слънце и извън помещението, в което се живее. След 8-10 дни повторете пръскането до пълното изчезване на налепа. Силно поразените растения, които не могат да се излекуват, се унищожават, за да се прекрати заразата.

Може ли да спрем заразата?

Герберът е много чувствителен към температурния режим. Въздушната температура трябва да е с няколко градуса по-ниска от почвената. Старите цветари казват, че иска "топли крака и студена глава". Цветето се полива много внимателно. Не понася задържане на вода по листната розетка. В противен случай се развиват гъби. За доброто „проветряване" на растенията изсъхналите и увехнали листа трябва незабавно да се премахват, а здравите периодично да се прореждат. Разрохквайте редовно почвата, но кореновата шийка трябва да остане чиста. Винаги да е на минимум 1 см над повърхността на субстрата.
Трудничко е да се отгледа и да разцъфне гербер вкъщи, но ако обичате предизвикателствата, защо не!

Автор: Снежана Иванова

Представяме Ви:

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...

Захващайте се с марулите

За ранно полско производство на марули и главести салати, семената се засяват в полутопли парници обикновено в началото на февруари, до към 10-ти за марулята и до 15-ти за главестата салата. Засяванет...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало