Градина » Къде у нас може да виреят бадеми?

 Къде у нас може да виреят бадеми?

Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с висока хранителна стойност. Българските сортове имат около 57-63 % мазнини, 11-18% белтъчини, 2,34-5 % захари, а от минералните вещества - фосфор, калий, магнезий, калций, натрий, хлор, сяра, желязо, следи от микроелементи, витамини и др. Бадемовите ядки се консумират сурови или печени, с тях се приготвят различни сладкиши, сосове и ястия.
Въпреки това бадемът не е широко застъпен вид у нас, макар че не е претенциозен към почвата и е студоустойчив. Трябва да се има предвид, че той е от овошките, които най-рано цъфтят. А в районите, където през март температурата рязко спадат цветовете, завръзите бързо загиват. На такива места не бива да се садят бадеми.
Очертани са няколко подходящи района. Черноморският включва благоприятните месторастения покрай Черно море на Добричко, Варненско, Бургаско. Старопланинският обхваща южните склонове на Източна Стара планина в Сливенско и Ямболско, а Средногорският - ниските склонове на Сърнена Средна гора и Чирпанските възвишения. Сакарският - това са склоновете, подножията и платата на Сакар планина, Ямболско и Хасковско. Източнородопският район обхваща Източните Родопи, Кърджалийско и Хасковско, а крайдунавският - хълмистата ивица край Дунав от Силистра до Лом. Югозападният пък - част от територията на Благоевградско.

Подходящите сортове

Добре е да предвидите в градината място и за този овощен вид. Но за да получите висококачествени плодове, трябва да използвате присадени дръвчета от определени сортове. Подходящи са книжно-черупковите – Нонпарел, Юбилей, Пряний (Ароматичен) и Аспарух; и мекочерупковите – Приморски, Виносливи, Дапков, Поморие, Кримски. За да раждат богато бадемите, засадете поне 2-3 сорта, които да цъфтят едновременно или да се застъпва цъфтежът им.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе се да сеете разсада

През януари вече ще мислите за разсадите. Ако обаче тогава се сетите, че им трябва почва, май доста ще сте закъснели. Градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед. Сега са последнит...

Лятна резитба на малините

Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...

Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Начало