Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод?
Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания, обрани преждевременно, остават тревисти на вкус, без аромат. Плодовете на сорт Боровинка пък никога не успяват да увеличат захарността си и все са твърде кисели. Обрани прекалено късно Канадска ренета и Зимна бананова бързо придобиват брашнеста консистенция и не стават за продължително съхранение. Освен това в периода на съзряване ябълките увеличават теглото си с 1 - 2 % на денонощие.
Има различни начини да се определи подходящият момент за бране. Първо - характерното за сорта оцветяване на плода. След това - дали дръжката на плода се откъсва от клонката. И накрая - потъмнели ли са семената.
При доста от сортовете плодовете не узряват едновременно и затова трябва да се обират поне на два пъти.
Ябълките се берат с дръжките. Когато са откъснати без нея, празното място, като всяка открита рана, е вратата, през която навлизат гнилостни микроорганизми. Затова плодовете без дръжки, както и наранените и набитите, не могат да се съхраняват дълго. За да не се набиват плодовете, е добре съдът, в който ще се поставят да е покрит с платно.
Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "...
Непретенциозното анемоне коронария е познато у нас като съсънка или маково анемоне. В почвата образува крехка черна грудка. На височина стъблата достигат 20-30 см. Нарязаните яркозелени листа, както и...
Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покрив...
Фаленопсисисите са растения без ясно изразен период на покой в своето развитие. Те може едновременно да изкарват нов лист и цветонос. Правилото при тях е, че колкото повече листна маса направят толков...