Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи.
Как се прави
Топло гнездо се приготвя като се изкопае трап 40-50 см широк и 30-40 см дълбок. В него се слага пресен непрегорял топъл оборски тор, а отгоре се насипва 15-20 см пръст. При насипването на почвата в средата се поставя саксия, която оформя трапчинка. В това гнездо се посяват семената или се насажда разсадът на постоянно място. В топлите гнезда може да се отглеждат тиквички, краставици, дини и пъпеши и др. Продукцията се получава от 3 до 6 седмици преди тази на открито. За предпазването на растенията от студа трапчинките се покриват със стъкло, а през нощта с рогозка или със слама.
С малко хитрост
Практичните стопани са открили много рационален начин за получаването на ранна продукция с още по-малко разходи. Приготвената топла купчинка се зарежда с около 15 см пръст, без да се прави гнездо. Растенията се покриват с приспособена за целта туба от минерална вода.. На пластмасовата туба се отрязва дъното или горната стеснена част и се покрива гнездото. През деня, когато е студено не се сваля. Ако грее силно слънце, можете да я махнете и или да проветрявате през отвора на бутилката.
Защитно гнездо може да се направи и като се скове от дъски, широки 12-15 см, рамка 40 на 40 см. Тя се поставя върху гнездото и се покрива със стъкло или полиетилен. При използването на топлите купчинки се изразходва от 25 до 30 пъти по-малко оборски тор.
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...
От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери м...
Болестта сиви листни петна се причинява от гъбата Septoria piricola. Заразяват се предимно листата и по-рядко плодовете. Отначало се появяват дребни кафяви петна, а по-късно стават сиво-кафяви. При си...
Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...