Малко се знае, че течният тор се използва и за мулчиране. Върху почвата се създава фин слой кора, която задържа влагата и удължава срока между поливките.
По-често чрез течното торене или както по някои места се нарича шербетуване, се подхранват зеленчуците. За да подготвите сместа, сега е времето да започнете събирането на птичи, заешки, кози тор. Естествено без постилката, за да може да стане ферментацията. Събраният сух тор поставяйте във водонепропускливи съдове, разположени по възможност на места, директно огрявани от слънцето. На една част тор, налейте две части вода, т.е. съотношението да е 1:2 . Така няма да са ви нужни прекалено много и големи съдове. При самото торене вече ще разредите с 8-10 литра вода на литър тор.
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...
Антракнозата (Colletotrichum fragariae) е икономически опасна гъбна болест по ягодата. Тя включва повреди по плодовете, пъпките, цветовете, листните дръжки, ластуните, кореновата шийка и листата. Повр...
Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...