Градина » Капсикум

 Капсикум
Capsicum

К. анум има много сортове, но в магазините рядко се знаят. Някои от тях образуват топчести плодове, но повечето – изправени конусовидни чушки, дълги 2 см (Cristmas Greeting) или 5 см (Fiesta). Чушките променят баграта си от зелена в жълта и накрая в червена. Едни сортове имат пурпурни плодове (Variegated Flash), а на други плодовете се обагрят през лятото. Сортовете са получени от пиперки “чили” и “кайен”, така че не се опитвайте да ги ядете, защото са силно лютиви.
Растенията се отглеждат заради декоративните плодове, а не заради листата или цветовете. Листата са обикновени, а белите цветове, които се образуват през лятото или есента – малки. След цветовете се появяват плодовете – в началото зелени, а после стават постепенно жълти, оранжеви или червени. В зависимост от сорта те са овални или заострени и ако се грижите правилно, траят 2-3 месеца. Едно от популярните наименования на растението е “коледен пипер”, тъй като се купува по Коледа за украса.
Няколко съвета: Пряката слънчева светлина му се отразява добре, почвата не трябва да изсъхва, а от горещия сух въздух плодовете ще опадат.

Тайни на успеха

Температура: Хладно или средно топло – минимална 13ºС през зимата.
Светлина: Ярко осветено място с пряко утринно или следобедно слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; от време на време използвайте метода чрез потапяне на растението.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Растението трябва да се изхвърли.
Размножаване: Трудно – рано напролет засейте семена.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

И момината сълза има нужда от промяна

Ако в градината си имате момина сълза, която повече от 5 години е на едно и също място, трябва да разделите коренищата. Прекопайте първо почвата на мястото, където искате да засадите новите растения. ...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Разсад за зеле се засява в началото на септември

Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...

Защитете дафината от студовете

Дафината или лавровото дърво ( Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено, като листата му живеят почти три години. Расте като изправен храст, но може да се превърне и в средно г...

Начало