31.01.2023 година
1564339898.swf
К
озметика
 10506 |  0 
Вредните съставки в козметиката
Има ли вредни химикали в козметиката, която всекидневно употребяваме? Трябва ли да четем състава и преди да купуваме? Как да защитим кожата си от токсичните вещества?
На тези и още куп въпроси ни отговори Стела Петкова, собственик на интернет сайт за био козметика, която изцяло се е посветила на каузата да предлага само проверени продукти.


Кои са основните съставки, вредни в козметиката?

Най-основни и вредни са парабените. Често преглеждам известни марки козметика, за да видя дали има промяна в съдържанието и дали са премахнати парабените, но те все още са си там, защото се използват като консервант.
Друга вредна съставка е SLS е пенител (surfactant), познат като кожен раздразнител и причинител на алергии. Използва се в шампоаните и пастите за зъби. Успешно може да се замени с безвредна съставка, която съдържат някои био шампоани. Лесно може да проверите всяка съставка в интернет на адрес:
http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1
Съществува цял лист със съставки, които би трябвало да избягваме в козметиката, но те са с такива сложни химически наименования, че хората няма как да ги научат. Затова решихме с колегите ми да направим справочник с вредните съставки под формата на малка книжка, в която ще бъдат изброени поне 50 съставки. Така човек ще може отивайки в аптеката да направи бързо справка за даден продукт.

Има ли вредни съставки и в био козметиката?

Както в обикновената козметика така и при био козметиката има нисък, среден и висок клас. В био козметиката освен растителни масла се използват и синтетични съставки, които са безвредни. Най-добре е продуктът, който купувате да съдържа максимално прости съставки – предимно масла и растителни екстракти (освен витамин Е, други витамин рядко се слагат). Ако забележите изписани твърде много съставки на латински, които са ви непознати е необходимо да ги проверите в интернет на страницата на Skin Deep. Колкото по-прости съставки съдържа един продукт, толкова по-сигурни са за кожата и тялото ви.
Все повече хора се замислят над това какво слагат върху кожата си, а тези които идват в нашия офис често имат алергичен проблем. Повечето от нас имат алергия за която и не подозират.
Ако видите надпис био или органична козметика, това не означава че тя е чиста. Трябва да четете внимателно съставките също както при храната. Например, ако видите три Е-та ще се замислите дали да си купите тази храна, но ако е само едно ще знаете, че тя е по-малко вредна.

Каква е разликата между обикновената козметика и био козметиката?

Сещам се за едно американско филмче, което може да видите тук, казва се „История на козметиката”: http://ecovege.org/bg/blog/442-istoriyata-na-kozmetikata
В него се споменава за натурален шампоан с много билки, всъщност това не е така защото ако погледнем съдържанието той е пълен с химикали и съдържа парабени. А според редица изследвания те правят връзка с хормоналната система и могат да доведат до рак на гърдата. Също така една химическа съставка може да бъде изписана на етикетите по 10 различни начина. Флуоридът, който се съдържа в пастите за зъби също е вреден, влияе отрицателно на костната система. В боята за коса и червилото се съдържа олово. В противовес на това био червилото съдържа растителни пигменти, слънчогледово масло, восък и др. напълно безвредни съставки. А био боята за коса съдържа кана, черупки от орехи, куркума и др., което означава че в нея няма никакви химикали. Като цяло цената на био козметиката е два пъти по-висока от тази на обикновената козметика. Голяма част от съставките са резултат от био земеделие и са сертифицирани.
В био декоративната козметика – пудра, сенки, фон дьо тен много производители избягват употребата на талк, масово използван в обикновената козметика, защото запушва порите. Съставки като парафина и вазелина също. Те са крайни продукти от производството на петрол. В био декоративната козметика те са заменени с природни продукти.

Защо да използваме био козметика?

Много производители твърдят, че химикалите които влагат в козметиката са безвредни, но ако започнем от пастата за зъби можем да изредим поне 10 продукта, които всекидневно използваме /крем за тяло, крем за лице, крем за ръце, душ-гел, шампоан, дезодорант, балсам, сапун за ръце, пяна за коса, лак за коса и т.н./. Използването на козметиката при бебетата също не е малка. Колкото и минимални количества химикали да съдържа един продукт с времето и броя на козметиката те се натрупват в организма. Същото е като например цял живот да ядеш само сандвичи от веригите за бързо хранене и да не ти прилошее. Био козметиката като цяло ни предпазва от химикалите, които нахлуват в тялото ни чрез обикновената козметика.Как да разпознаем истинската био козметика?


Истинските био продукти са сертифицирани. Това е отразено върху опаковката под формата на малко кръгло лого и под него е записано колко процента от продукта съдържа био съставки. Освен този сертификат като правило винаги гледайте състава на всеки продукт, който купувате, за да сте сигурни че не съдържа химикали.


12.08.2010 г. / Саша Маркова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023