Продукти: (за 4-6 порции)
• 1 кг млади тиквички
• 800 г агнешко или телешко месо
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 50 г ориз
• 1 жълтък
• 1 лимон
• джоджен, копър
• червен и черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме и обезкостяваме месото, скълцваме го на ситно. Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им.
Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути.
Добавяме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода.
С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в разлат съд. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън.
След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...