29.11.2020 година
1564339898.swf
Ч
удодейна рецепта
  2911  |   0  
Див анасон при коклюш и лошо храносмилане
Дивият анасон е многогодишно растение, което вирее по ливади, долове, около пътищата, между храстите и на горските пътеки. Може да се познае по горчивия дразнещ мирис и горчиво-острия вкус. За лечебни цели се използват корените на растението. Те се изкопават, промиват, разрязват се по дължина и се окачват да съхнат в тъмни помещение. Корените се доизсушават в пещ при около 50 градуса. Това е старинно и проверено от времето лечебно растение. Препаратите, приготвени от него, се прилагат при запек и лошо храносмилане като средство регулиращо стомашно-чревния тракт, при коклюш - като отхрачващо и болкоуспокоя-ващо средство, при кашлица и хрипливост. Чай от корените на дивия анасон се пие при подагра и ревматизъм, при възпаление на гърлото и за промивки при пришки и рани на венците. Корените на дивия анасон съдържат неразтворими във вода вещества, затова се препоръчва да се използват във вид на настойки.

Полезни рецепти:

• 2 с. л.изсушени и смлени корени са заливат с 250 мл лечебно вино (кагор или каберне). Престоява 8-10 дни, като рядко се разклаща. Вместо с вино нас-тойката може да се приготви с водка.
• 4 с. л. корени се заливат с 200 мл водка и също престоява 8-10 дни. От лечебните настойки се приемат по 30 капки 4-5 пъти дневно.
• От смлените и изсушени корени може да се приготвя и отвара. 2 с. л. се заливат с 1/2 л хладка вода. Престоява едно денонощие, после се оставя да кипи за 10 минути. Приема се до 3 чашки на ден при бронхит и астма.
20.10.2012 г. / Неделка Митрева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020