Това е сравнително нова култура за нашата страна. Отглежда се много ограничено като единични растения в любителските градини.
В плодовете на аронията има до 18% сухо вещество. Освен захари, киселини, минерални соли и др., те съдържат голямо количество витамини, дъбилни вещества, пектин и са едни от най-богатите на витамин Р плодове. Те предпазват и лекуват атеросклероза, кръвно налягане и някои нервни заболявания. Използват се за приготвяне на лечебни препарати, а също и за преработка в комбинация с други плодове, като придават на продуктите рубиненочервен цвят.
Аронията представлява храст с височина до 3 метра. Корените й са разположени на дълбочина до 30 сантиметра. Цветовете са бели, лъскави, с голяма чашка на върха. Плодовете зреят към средата на август. В едно съцветие плодовете не узряват едновременно, но и не опадат. Плододаването е редовно обилно, като от един храст могат да се получат от 8 до 15 кг плодове. Растението се отглежда на едно място до 10-15 години.
Аронията е влаголюбива, студоустойчива и светлолюбива култура. Към почвените условия не е много взискателна. Размножава се както със семена, така и чрез коренови издънки. Развива се най-добре в по-влажни и хладни райони. Засажда се на разстояния 2 м в реда и 3-3,5 м между редовете.
Обработката, торенето и напояването са както при касиса.
Резитбата е по-умерена, за да не се образуват много коренови издънки. Ежегодно се оставят по 4-5 нови издънки, а останалите се премахват. Премахват се и старите стъбла, като на един храст се поддържат по 25-30 стъбла с различна възраст. Резитбата трябва да се извършва ниско до почвата.
Това е един от най-желаните летни плодове преди всичко поради чудесните му вкусови, а също и хранителни качества, както и заради лечебното му въздействие. Пъпешите се препоръчват при сърдечносъдови за...
В естествените си условия замиокулкасът расте в каменистите полупустини на Южна Африка наред със сукулентите. Самият той има подземен влагозапасяващ клубен, поради което в някои справочници го разглеж...
Тунбергията, известна между любителите като Чернооката Сузана, е сред най-популярните увивни растения. Със своите ярки цветове, от които надничат черни “очички”, тя привлича погледите към най-слънчев...
Плодовете на кайсията и на продуктите от тяхната преработка се отличават с високи вкусови, диетични и лечебни свойства. В плодовото месо на кайсията, което е около 85% от целия плод, сухото вещество в...