Растения » Чемшир (буксус)

 Чемшир (буксус)
Buxus

Подходящ храст за гъста и вечнозелена жива преграда, която може редовно да се подрязва. Дребните и лъскави листа издържат дори драстично подкастряне. Предпочитано растение за жив плет, за жива преграда и за декоративно дърво. Подходящо е за отглеждане в каче, особено когато е подрязано като конус или пирамида. Никога не оставяйте почвата да изсъхне.
Сортове: Обикновеният чемшир (В. sempervirens) е най-популярният и ако не го подкастряте, ще достигне 3 м височина. По-компактни и пъстри сортове са В. sempervirens Marginata (листа с жълти краища) и В. sempervirens Aureovariegata (листа с жълти петна). Ако ви трябва висок само няколко сантиметра чемшир за разполагане по края на пътечка, засадете В. sempervirens Suffruticosa.
Място и почва: Всякаква почва, на слънце или полусянка.
Подкастряне: Не е задължително. Напролет отстранете нежеланата растителност или оформете.
Размножаване: Заложете 10-сантиметрови резници в сандъче на открито през лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Хавортия

Хавортията е един от най-разпространените и лесни за отглеждане сукуленти. В родината си, Южна Африка, расте на песъчливите и каменисти склонове под слабото прикритие на по-едрите растения от палещите...

Далия (гергина)

Саксийните далии са хибриди на Д. вариабилис. Достигат височина 30 см и в каталозите за семена се предлагат като далии за лехи. Сред сортовете са Figaro и Rigoleto. Съществува голямо разнообразие от...

Брахикоме

Растение с ярки и ароматни съцветия по върховете на разклоняващите се стъбла. Перестите листа му придават деликатен вид, но е по-издръжливо на засушаване, отколкото изглежда. Трябва да е защитено от с...

Магданоз

Наричан още меродия, той е основната подправка в българската кухня. Много добрите му вкусови качества се дължат на етеричното масло. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната, коя...

Начало