Вечнозелени храсти, които достигат различни размери. Най-популярни са Н. Autumn Glory и Н. brachysiphon - компактни, с лъскави овални листа и класове от дребни сини или бели цветове. Издръжливи са, но за съжаление това не важи за много хебета - колкото по-големи са листата им, толкова по-неиздръжливи са храстите. С изключение на това хебето не е капризно, понася дори наситен с дим или морски въздух, а някои видове цъфтят през цялото лято и цялата есен.
Сортове: Избирайте в зависимост от мястото. Някои хебета са подходящи за алпинеум или като почвопокривни - до 30 см са високи сортовете Н. Carl Teschner (виолетовосини цветове, юни - юли), Н. pinguifolia Pagei (бели цветове, май) и подобните на кипарис Н. armstrongii и Н. ochracea. Средновисоката група предлага голям избор: Н. Autumn Glory (виолетовосини цветове, юни - ноември), Н. Midsummer Beauty (бледолилави цветове, юли - ноември) и Н. brachysiphon (бели цветове, юни - юли). Гигантът в семейството е Н. salicifolia - цъфти през лятото и достига над 3 м височина.
Място и почва: Изберете място на слънце или на лека сянка. Подходяща е почва с добри дренажни свойства. Не рискувайте с неиздръжливите сортове.
Подкастряне: Не е необходимо. През май направете резитба. Отстранете пострадалите от студа части.
Размножаване: Лесно - заложете 5-сантиметрови зелени резници в сандъче през лятото.
Вечнозелените листа са многобройни, а през април и май дългите клонки с цветове приличат на момини сълзи. Напролет яркочервените листа са истинското великолепие на най-популярните сортове. Този бавнор...
Малко алпийско растение, подходящо както за алпинеума, така и за цепнатини в стени и между плочи. Не е капризно, но живее доста кратко. Това не е голям проблем, тъй като се самозасява. Листата са дреб...
Кокичето е предвестникът на пролетта. От януари нататък малките бели цветове окичват 15-сантиметровите стъбла. Точно кога ще цъфнат, зависи от сорта, местността и климата. Цветовете са образувани от т...
Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, со...