Истинско кафеено дърво (Кофея арабика) може да се отглежда при стайни условия и след няколко години да цъфти. Разновидността nana е по-малка, но зацъфтява по-скоро.
Ако очаквате привлекателен храст с тъмни лъскави листа, няма да останете разочаровани. Но ако се надявате да получите кафеени зърна за закуска, откажете се. Растението не е взискателно, но не бива да допускате засушаване на почвата и въздушни течения. Достига височина над 120 см, но тя може да се контролира чрез пензиране през пролетта.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата.
Светлина: Ярка, но не пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: През пролетта, на всеки две години.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото; можете да засеете и сурови кафеени зърна.
Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със с...
Южна Африка е родина на много от най-обичаните цветя от семейство Ирисови – гладиоли, фрезии, монтбриеции... От там произхожда още един прекрасен представител на семейството, който съвсем незаслужено ...
Гилията е с ефектни цветове и насечени листа. Цъфти дълго и не е капризна по отношение на почвата, но ще я откриете в малко справочници и каталози за семена. Гилията трябва да се засее на мястото, опр...
Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, со...