Растения » Хвойна (юниперус)

 Хвойна (юниперус)
Juniperus

Полезна група иглолистни растения с много ефектни нискорастящи сортове. Има и храсти със средни размери и високи дървета. Всички сортове са издръжливи и понасят лоши условия. Растат във варовити и чакълести почви, издържат на суша по-добре от повечето иглолистни. Понасят и подкастрянето - правете го в средата на лятото. Смачканите листа са ароматни. На един и същ клон може да има и млади, и стари листа.

РАЗНООБРАЗИЕ:

J. communis Compressa

Джудже:
Височина след 10 г. 30 си
Отличен избор, ако искате миниатюрно колоновидно дърво в алпинеума. Сивозелените клонки са разположени близо една до друга. Растението не надвишава 60-90 см.

J. communis Depressa Aurea

Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Златната канадска хвойна е широко разпростиращ се бодлив храст - златист през лятото и бронзов през зимата. Старите екземпляри са високи около 60 см. Необходимо е ярко слънце.

J. chinensis Pyramidalis

Джудже:
Височина след 10 г. 1,5 м
Бавнорастяща конусовидна хвойна със синьозелени иглолиста, които изглеждат винаги свежи. Чудесно малко единично дърво - може да го намерите и под името J. excelsa Stricta.

J. horizontalis Glauca

Разпростиращо се:
Височина след 10 г. 30 см
Почвопокривно растение с дълги клони. Образуват металносин килим, който се разпрострира до 2,7 м.

J. media Old Gold

Джудже:
Височина след 10 г. 90 см
Нов сорт, който прилича на J. media Pfitzerana Aurea - разликата е, че е по-компактен и запазва бронзовозлатистата си багра през зимата. Разпростира се най-много на 2,4 м.

J. media Pfitzerana

Джудже:
Височина след 10 г. 1,2 м
Едно от най-популярните иглолистни растения със силни клони, които се издигат под ъгъл 45° с грациозно провиснали връхчета. Широкоразпростиращо се, издържа на сянка - отличен избор.

J. sabinа tamariscifolia

Разпростиращо се:
Височина след 10 г. 30 см
Испанската хвойна е стара любимка. Хоризонталните клони са като облечени в игловидни листа, които са сивозелени, когато са млади. Възрастните растения са с диаметър около 3 м.

J. squamata Meyeri

Джудже:
Височина след 10 г. 1,2 м
Извисяващите се клони са покрити със стоманеносини иглолиста. Връхчетата на клонките провисват надолу. Редовно подкастряйте, за да не се появяват кафяви петна при основата.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Паричка (белис)

От познатата ни паричка през годините са се появили голям брой градински сортове. Почти всички са кичести и централният жълт диск липсва, а багрите са от бяла до червена. Всички са многогодишни, но об...

Кортадерия

Кортадерията е единственото тревисто растение, при което съцветията са най-ефектната му част. Сребристите копринени пера са дълги около 45 см, а връхчетата им са на около 3 м от земята. Перата на женс...

Розмарин (розиаринус)

Розмаринът има дълги тесни листа и бледосини цветове. Както свежите, така и изсушените листа се използват за ароматизиране на месни ястия. Розмаринът е гъст вечнозелен храст, достига около 1,5 м височ...

Ряпа

Ряпата превъзхожда репичките по съдържание на хранителни вещества и витамин С. Тя също съдържа вещества, които подпомагат храносмилането и обмяната на веществата. Добрата и съхраняемост през зимата я ...

Начало