Присъства в много храстови композиции, но често погрешно го наричат жасмин.
Белите цветове са в изобилие през юни и юли, а ароматът на портокал може да се долови дори от разстояние в топлите летни вечери. Средната височина на храста е около 1,8 м, но има джуджета и по-високи сортове. Едно от най-важните качества на филаделфуса е способността му да расте почти навсякъде - в бедна почва, замърсен или морски въздух. За да го покажете в най-добрата му светлина, разположете го на слънце и се научете да го подкастряте правилно.
Сортове: Най-популярният от по-високите сортове е P. Virginal. Ако го подкастряте леко, този изправен храст ще достигне височина над 3 м и ще ви зарадва с големи гроздове от провиснали кичести цветове през лятото. Също толкова висок, но много по-разпростиращ се е старият любимец P. coronarius с плоски обикновени цветове, известни с аромата си. Има няколко отлични сорта със средни размери. Може да изберете между жълтолистния P. coronarius Aureus и хибридите, чиито цветове са с пурпурна основа - P. Beauclerk и P. Belle Etoile. По-нисък е P. Sybille c цветове на пурпурни петна, но най-красив е P. microphyllus, който достига не повече от 1,2-1,8 м височина. Листата му са много дребни, а цветовете - ароматни. Идеален е за задната част на алпинеума.
Място и почва: Всякаква градинска почва; кисела или варовита. Изберете място на слънце или на лека сянка.
Подкастряне: Веднага след прецъфтяване отрежете някои от старите стъбла, които са цъфтели. Храстът не трябва да е претрупан - ако се налага, отстранете някои от старите клонки.
Размножаване: Лесно - заложете резници в сандъче през лятото или през есента.
Мушмулата е четвъртият семков овощен вид, които се отглежда като единични дървета в любителските смесени овощни градини. Среща се в пасищните и горски площи, присадена от любители на глог. В Странджа ...
Ефектно растение, подходящо за центъра на леха със строги форми или разположено самостоятелно в контейнер. Дългите 45 см реси, съставени от дребни цветове, се появяват между юли и септември. Използвай...
Това е традиционната подправка в националната ни кухня. Чубрицата е основната съставка на българската шарена сол. Освен това можем ли да си представим ястията боб, леща, картофи, кюфтета и др. без уч...
Изящното растение със сложното име дизиготека веднага привлича погледите. Тъмнозелените, почти черни, назъбени листа създават пищна дантелена корона. Храстът обикновено слабо се разклонява и достига в...