Повечето смърчове приличат на коледно дърво - всъщност отрязаните дървета, които се продават през декември, са почти винаги P. abies. Типичният смърч е висок и конусовиден, клоните му са спретнато подредени в кръг. Игличките обикновено са твърди и тъмнозелени и почти не е необходимо подкастряне за поддържане на симетричната му форма. Има много сортове - храстовидни и джуджета, със сиви, жълти или сини иглички. Смърчовете понасят лоши условия - виреят във влажни и мокри почви, но когато са млади, са капризни. Късните слани, както и сухите, варовити и плитки почви може да им навредят.
РАЗНООБРАЗИЕ:
P. abies
Високо: Височина след 10 г. 3 м
Любимото коледно дърво, но не е подходящо за градина. Има много сортове, които са по-добри. P. omorika е истинското коледно дърво.
P. abies Nidiformis
Джудже: Височина след 10 г. 30 см
Изобщо не прилича на коледно дърво, а на птиче гнездо - това означава и името му. Плосък компактен храст, хоризонталните клонки са наредени на пластове.
P. brewerana
Високо: Височина след 10 г. 1,5 м
Може би най-красивият смърч - високо конусовидно дърво с дълги провиснали клонки, които му придават плачещ вид. Лъскавите иглолиста са синьозелени.
P. glauca albertiana Соniса
Джудже: Височина след 10 г. 60 см
Едно от най-подходящите иглолистни за алпинеум - перфектен конус, който расте много бавно и достига едва 1,8 м височина. Напролет връхчетата са яркозелени.
P. omorika
Високо: Височина след 10 г. 3 м
Сръбският смърч се разпростира на воля в градината. Клонките се извиват нагоре.
P. pungens Koster
Среден размер: Височина след 10 г. 1,8 м
От многото разновидности на синия смърч тази е най-популярната. Конусовидно дърво, което достига 7,5 м височина. Най-красивото нещо в него са наситено сребристосините иглолиста.
Титонията е подходяща за центъра на лехата или за задната част на бордюра. Съцветията й приличат на големи далии, но са леко ароматни, а и листата са различни. За високите сортове са необходими подпор...
Любимо растение за цветния бордюр, което лесно се разпознава. Листата са тревисти, а цветовете - дълги и тръбести. Съцветията на някои книфофии, но не на всички, са червени в горната си част и жълти п...
Девисилът, познат и като селим, е ароматна подправка в ястия с месо, риба, супи, вегетариански ястия с картофи и ориз, особено подходящ за варива от бобови растения. Придава много приятен вкус и аром...
Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да отглежда мурая. Само императорът е да се радва на красивото растение с нежни и ароматни белоснежни цветове. Придворният етикет го е за...