Това е разновидност на цветното зеле. Развива стъбло от 20 до 70 см, на върха на което се образува глава, подобна на главата на цветното зеле, по-дребна (8-10 см) или по-едра 20-28 см. Тя може да бъде плътна, средно плътна или рехава. На цвят е зелена или виолетова и по рядко при някои сортове пурпурна или с бронзов оттенък.
Броколите се отличават с висока хранителна стойност и с много добри диетични качества. По съдържание на витамин А и С превъзхождат цветното зеле. Диетолозите ги препоръчват при нервни разстройства, сърдечносъдови заболявания, намаляват холестерина в кръвта, подпомагат отделянето на токсините от организма. Препоръчват се като предпазно средство срещу ракови заболявания, на страдащи от остеопороза и при други болести.
По изискванията си към условията на отглеждане приличат на цветното зеле. Смята се, че оптималната температура за развитието им е в по-широки граници – 16-24°С. В ранните фази от развитието си понасят и температури, чувствително по-ниски от нулата. По-късно обаче при показания на термометъра по-малко 10°С и повече от 25°С, особено в съчетание с по-ниска въздушна и почвена влажност, растенията страдат и крайният резултат от отглеждането им е незадоволителен. В условията на дългия ден и горещото време цветоносните стъбла, формиращи главите, преминават много бързо към развитие и цъфтеж, което прави отглеждането им като ранна култура твърде рисковано. За предпочитане е да се отглежда като лятно-есенна култура, така както и късното зеле, чрез предварително произведен разсад. Подходящите разстояния на засаждане са 70-80 см между редовете и 40-50 см в реда.
У нас производствен опит по отглеждането на броколи няма, но любителите си заслужава да опитат. На пазара за зеленчукови семена се предлагат сортове като Коронадо, Калабрезе, Лорд, Маратон и др.
Зокумът има нужда от голяма стая или остъклена градина. Ароматните цветове се появяват през лятото в съцветия над удълженоелипсовидните листа. Вдървенялото стъбло и сокът са отровни. Когато е голям, з...
Наричан още меродия, той е основната подправка в българската кухня. Много добрите му вкусови качества се дължат на етеричното масло. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната, коя...
Сукулентно растение за алпинеума. Стъблата са дебели, а цветовете, които се появяват през лятото или наесен, са жълти, червени или пурпурни с много вен-челистчета. Отглежда се главно заради листата - ...
По-скоро любопитно, отколкото красиво растение. Големите листа се разпростират като ветрило, а едрите цветове имат характерните за семейството на арумите покривало (спата) и кочан (спадикс). Миризмата...