23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4694 |  0 
Да помислим за гърба си
Има хиляди начини да предпазим гърба си от изкривявания и болки. Като спим на твърдо легло, изпълняваме специални физически упражнения и... се стараем да заемаме правилна стойка през деня.

Дамската чанта

Ако не сте привърженици на раничката, която се носи на гръб - макар че и тя съвсем не е най-доброто решение за гръбначния стълб, носете ръчната си чанта така, че да нарушавате равновесието на раменете възможно най-малко - т. е. през рамо и гърди. От време на време сменяйте рамото. Ако чантата ви е лека, може да я носите на сгъвката на лакътя и много рядко - в ръка.

Мобилният телефон

В желанието си да сме по-ефективни се стараем да вършим много неща наведнъж. Но когато няколко пъти дневно поставяме мобилния телефон между рамото и брадичката, за да освободим ръцете си, рискуваме да си докараме артроза като цигуларите. Така че - дръжте телефона с длан, говорете с добре изправен гръб. Можете да използвате и слушалки, които се монтират към мобилния апарат.

Гладенето

Трябва да регулирате височината на дъската така, че да не се навеждате или да повдигате лакътя си нагоре, докато гладите. За да не се изморявате, дъската трябва да е разположена на височината на ханша.

Компютърът

За да избегнете болки и схващане, екранът трябва да е на нивото на очите. Изтеглете облегалката възможно най-високо, за да изпънете гърба, и регулирайте височината на седалката така, че да сте в състояние да поставите лактите си на бюрото пред вас в хоризонтално положение. Така няма да напрягате врата, раменете и ръцете. Бедрата трябва да образуват прав ъгъл със стъпалата.
21.10.2013 г. / Диана Василева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023