Още рецепти » Кои са най-сериозните усложнения при грип

 Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често боледуват диабетици и хора с исхемична болест на сърцето. Да се пазят най-възрастните, те са особено уязвими.
Най-сериозното усложнение е пневмонията. Първичната вирусна пневмония започва като типичен грип. Развива се светкавично с висока температура, кашлица, затруднено дишане. Рискът от фатален край е голям.
Вторичната бактериална пневмония е свързана с грипа, протича по-леко от вирусната и от нея рядко настъпва смърт. Засяга възрастни и болни със сърдечни и белодробни проблеми. Лечението е антибиотично.
Възпалението на средното ухо (отит) е усложнение само при деца.
Грипът може да засегне и централната нервна система. Последица е енцефалитът, който практически може да засегне всеки и синдромът на Рей – рядко, но сериозно увреждане. То е характерно за деца до 18 години. Отчетена е 40 на сто смъртност. Дори и напълно излекувани, някои болни може да имат неврологични оплаквания.
Ако детето вдигне висока температура (до 40 градуса) и направи фебрилен гърч, повикайте веднага лекар. Може да става въпрос за започващ менингит или енцефалит.
Засягането на сърдечносъдовата система – миокардит и периакардит (възпаление на сърцето и неговата обвивка) е сред най-сериозните усложнения. Успокояване за възраст, пол и болести не бива да има. Засегнати може да бъдат всички.
Сериозна последица на грипните вируси е и миозитът – заболяване на мускулите, съпроводено с възпаление и дегенеративни промени. Проявява се предимно при деца, но рядко.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Възпитайте детето да бъде победител

Как да научим детето да цени себе си? Това е и лесно, и сложно едновременно. Всъщност детето трябва да се обича истински и правилно да се възпитава. Тогава половината от самоуважението ще „проникне” ...

Разводът – последствия и проблеми

Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае ...

Начало