23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5578 |  0 
За да се събуждате бодри
Как да не им завиди човек на децата - едва изскочили от леглото, те веднага започват да тичат из цялата къща, закусват с огромен апетит, не спират да говорят. В същото време възрастните едва-едва отлепват очи и се държат като недокрай съживени зомбита, които бродят насам-натам, търсейки ту някоя дреха, ту четката си за зъби, ту смисъла на живота, без да разбират какво точно става около тях. За щастие ние можем да превърнем сутрините си в наситена с приятни емоции и завидна активност част от деня, ако се съобразим с десет здравословни правила на поведение.

1. „Не” на кортизола

Дългият сън не е гаранция, че след като се събудим, ще се усетим преизпълнени с енергия. Състоянието ни на сутринта зависи до голяма степен от правилното или неправилно редуване през нощта на фазата на дълбокия сън и фазата на сънуването. Ако не сме сънували, дори и да не помним това, мозъкът ни със сигурност не си е починал достатъчно и събуждането се превръща в кошмар наяве. Дължим го на излишъка на кортизол, хормон, чието производство се активизира от стреса, умората, тъгата, озлоблението. Заради него дълго не можем да заспим вечер, сутрин ставаме потиснати, през деня мразим целия свят и най-вече себе си. Най-сигурният начин да нормализираме нивото на кортизола в организма си е да поспортуваме след работа, но не непосредствено преди сън. Ако не успеем да си помогнем сами, трябва да се обърнем към специалист, тъй като хормонът може да ни създаде проблеми със сърцето, кръвоносната система, храносмилателните органи, щитовидната жлеза.

2. Охладете се!

От два часа броите овце, но все не заспивате. По-добре ще бъде да спрете с броенето, да изпиете чаша червено вино и да си легнете отново с някакво не особено кърваво или стресиращо четиво. Уви, даже съвместните усилия на винопроизводителите и на скучните автори няма да се справят с безсънието ви, ако в стаята е топло или пък вие самите сте доста разгорещени. За да заспим, температурата на тялото ни трябва да се понижи до около 36,4 градуса, затова отворете прозореца, вземете хладен душ и още на втората страница от книгата си ще се преселите при Морфей.

З. Не се будете на тъмно

Отдавна е известно, че колкото по на север живеят хората, толкова по-големи проблеми с чувството си за хумор имат. На всичко отгоре северняците повече от всички други са мрачни, склонни към депресии и даже самоубийства индивиди. Медиците в един глас обвиняват недостатъчното слънчево греене и препоръчват като мярка за запазване на жизнерадостта инсталирането на мощна настолна лампа на нощното шкафче или на лампион до леглото. По този начин няма да зависим от капризите на сезоните и ще започваме дори мрачните сутрини на зимата огрени от ярка светлина. Именно тя моментално ще парира отделянето на „унилия” хормон мелатонин, който при други обстоятелства, т. е. в пълен мрак или полумрак, ни кара да се чувстваме уморени, отчаяни от живота и много сънливи.

4. Прегърнете някого, преди да заспите

Оргазмът е най-краткият път към бързото заспиване и пълноценния сън, но дори сексът да не влиза в плановете ви за вечерта, постарайте се поне да прегърнете и целунете най-близкото си същество. Веднага ще се почувствате в пълен покой и безопасност.

5. Пребоядисайте спалнята

Безсънието и кошмарните сънища често се дължат на неправилното цветово оформление на спалното помещение. Психологът Карл Риберг, професор в Стокхолмския институт за цветова терапия, твърди, че най-благотворно върху заспиването и качеството на съня влияят сините нюанси. Според него това е цветът на покоя, нощта, пълния релакс. Не е задължително цялата стая да е решена в синьо, достатъчно е то да присъства по-активно в нея. Така например сини могат да бъдат завесите, чаршафите или пижамата ви. В същото време цветове като червеното, розовото, жълтото и оранжевото просто нямат място в спалнята, защото възбуждат психиката.

6. Правете секс

На сутринта концентрацията на половите хормони в кръвта е най-висока и точно затова ранният секс не ни отнема от енергията, а, напротив, зарежда ни с допълнително количество. С една дума, денят започва добре.

7. Прозявайте се и се протягайте на воля

След сън мускулите ни не са във върховата си форма, кръвообращението в тях е забавено, подвижността ни никаква я няма. Това обаче не означава, че за да се ободрим, веднага трябва да заподскачаме, да кля-каме или да тичаме на място - от една страна, можем да получим някоя травма, от друга, кръвното ни налягане ще падне, а това надали ще се отрази особено добре на самочувствието ни. Започнете деня с най-щадящото и същевременно най-подходящо за момента упражнение. Познахте, става въпрос за протягането. 2-3 минути, посветени на това занимание, повишават със 70% работоспособността, доказват лекарите. Чудесно действат и прозявките, в които вземат участие мускулите на гърлото, челюстите и даже на очите. В резултат кръвообращението в главата веднага се активизира.

8. Пригответе всичко от вечерта

Интелектът се събужда бавно, защо да му създаваме допълнителни проблеми с търсенето на подходящия чифт обувки, чанта, сако. Най-добре е още от вечерта да решим какво ще облечем и обуем на другата сутрин и да го приготвим, т. е. изгладим и лъснем.

9. Закусете

Всяка сутрин безброй много хора тръгват за работа само с чашка кафе в стомаха. После чак до обед не могат да се освестят и да съберат мислите си. Истината е, че сутрин трябва да хапнем, дори ако за целта се налага да упражним известно насилие над себе си. Идеалната закуска включва кафе или чай за ободряване, портокалов сок за повишаване защитните сили на организма, пълнозърнест хляб заради фибрите, гарантиращи добро храносмилане, кисело мляко, понеже засилва устойчивостта на стрес, плодове заради витамините.

10. Мислете за приятни неща

Знаете ли по какво човек се различава от компютъра? Ами по това, че за разлика от него може да се програмира сам, без чужда помощ. Това, което психолозите искат от вас, е веднага щом се събудите, да помислите за нещо приятно, което трябва да ви се случи именно този ден. Старото правило „Събуждай се с усмивка" има много дълбок смисъл, защото настроението, което човек сам си създава сутрин, обикновено се запазва чак до вечерта. Не си го разваляйте с мисли за неотложна работа, неплатени сметки, неизпълнени ангажименти. Тях отложете за после - след закуска или по пътя към службата.
13.11.2013 г. / Антоанета Ангелова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023