Още рецепти » ХОРМОНИТЕ – какво ни причиняват?

 ХОРМОНИТЕ – какво ни причиняват?Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те регулират различни дейности на организма, но същевременно влияят на настроението, определят поведението и са причина за много други неща.Жените живеят по-дълго от мъжете. Половите хормони ли са отговорни за това?

Да и не. Най-голяма смъртност при мъжете причиняват сърдечно-съдовите заболявания. Към тази биологична обусловеност се прибавят и стресът, алкохолът, цигарите, небалансираното хранене. Преди да настъпи менопаузата, жените са защитени до известна степен от своите полови хормони, но ако водят неразумен живот, те рискуват да загубят природния си щит.

Може ли околната среда да се отрази на хормоналния баланс?

За замърсяването отговорът е категоричен - не. Затова пък водата и храната внасят в организма малки дози от т. нар, ксенохормони, съдържащи се в пестицидите и лекарствата. Те могат да намалят количеството на сперматозоидите при мъжете и да увеличат вероятността от поява на рак на гърдата при жените. Предполага се също така, че хормоните, давани на животните в комбинация с фуража, също ни влияят.

Хормоните виновни ли са за подуването и болките в женските крака?

Да. По стените на кръвоносните съдове в краката се намират рецептори за женските полови хормони естроген и прогестерон, които променят чувствителността си в зависимост от менструалния цикъл и възрастта. При предменопауза например количеството на рецепторите за естроген се увеличава, което води до по-голяма пропускливост на кръвоносните съдове. В резултат краката се подуват. Точно преди мензис и по време на бременност нарастват рецепторите на прогестерона - това влошава циркулацията на кръвта във вените и води до болки в краката.

Мазната кожа u пъпките на хормоните ли се дължат?

Да. Мастните жлези в кожата, които произвеждат себум, са подчинени на тестостерона, мъжки хормон, срещащ се, но малко, и при жените. Когато неговото количество се увеличи, кожата става мазна и се покрива с пъпки.

Kaквo се случва, ако се махнат оперативно матката или яйчниците?

Ако се оперира само матката, мензисът спира, но яйчниците продължават да функционират нормално до настъпването на менопаузата. Жената има същите симптоми както по време на редовен цикъл - болезнени и подути гърди, изнервеност, пъпки. Ако се оперират и матката, и яйчниците, автоматично настъпва менопауза: производството на хормони рязко спада и симптомите са по-тежки, отколкото при нормалните случаи. Тогава непременно трябва да се приложи хормонално лечение, за да се компенсира недостигът.

Кафявите петна по лицата на бременните на слънцето или на хормоните се дължат?

И на двете. Бременната жена отделя повече естроген. Той засилва дейността на меланоцитите -клетките, пигментиращи кожата. Освен това при някои бременни чувствителността на епидермиса е по-голяма - при излагане на слънце кожата им се пигментира.

Хранителните продукти, съдържащи „псевдо" хормони, могат ли да повишат или пък да намалят хормоналното ниво?

Да. Такъв е случаят със соята, лещата, бобовите растения и плодовете, богати на фитоестроген.

Косопадът свързан ли е с хормоналните промени?

Да, при бременност или менопауза. Няколко седмици след раждането някои жени могат да загубят до една трета от косата си, След спиране на кърменето или след аборт косата пада непрекъснато в продължение на няколко седмици, но в по-малки количества. За щастие тази загуба се възстановява, При менопаузата обаче косъмът необратимо изтънява, а косата оредява.

Вярно ли е, че от противозачатъчните хапчета се пълнее?

Не. Всички изследвания доказват, че съвременните контрацептиви не водят до повишаване на теглото.

Налага ли се хормонално лечение по време на менопаузата?

Да. Колкото по-продължително е това лечение, толкова по-добър ефект има върху предпазването от остеопороза и сърдечна недостатъчност. След 10 - 15 години обаче се появява минимален риск от рак но гърдата. Затова лекарите съветват лечението да спре в рамките на този срок.

Кои са признаците за начало на менопауза?

Към 45 - 50-годишна възраст цикълът постепенно се разстройва - или се скъсява, или се удължава, после отново се стабилизира за известно време. Кръвотечението е по-обилно или намалява. Фазите на недостиг на естроген се характеризират с умора, депресираност, топли вълни (те започват през предменопаузата), изсушаване на вагиналната лигавица, което може да попречи на сексуалните контакти. Силуетът започва да се променя, защото килограмите се трупат главно в областта на корема. Обикновено между първия признак за хормонална промяна и истинската менопауза минават около три години,

Съществува ли „менопауза" при мъжа?

Макар че не им е приятно да го признават, някои мъже (около 10%) също преживяват един критичен момент. Наречен андропауза, той се изразява главно в намаляване на сексуалното желание. С възрастта нивото на мъжкия хормон тестостерон спада, а това се отразява на повишеното натрупване на мастни клетки, най-вече в областта на корема.

Kaквa е връзката между хормоните и либидото?

При мъжа половият хормон андроген влияе на желанието за секс и възможността за достигане до оргазъм. При жената тази роля играят едновременно естрогенът и андрогенът. Когато нивото им спадне, либидото също намалява до такава степен, че контактът става болезнен и дори непоносим. Все пак човекът е висше същество, различаващо се от останалите животни. Няколко милиграма повече или по-малко хормони не могат да повлияят съществено на сексуалния му живот, защото най-важният полов орган си остава... мозъкът ни!

Хормоните предизвикват ли окосмяване?

По принцип окосмяването по краката, ръцете и по гениталиите намалява с годините. След менопаузата обаче женските полови хормони изчезват и няма кой да неутрализира действието на мъжките хормони, които, макар и малко, все пак присъстват в нашето тяло. В резултат някои жени се окосмяват повече. Към това се прибавя и механичният резултат: ако махате космите в хормонозависещите зони (лице, гърди), те ще пораснат по-гъсти и дебели. Така че по-добрият вариант е да ги обезцветявате или да ги премахнете с лазер.

Има ли връзка между лошото настроение и хормоните?

Да. Когато нивото на хормоните рязко спадне (след бременност или менопауза), това се отразява и на нервната система, Засегнатата жена може да изпадне в депресия, Същото се получава и при т. нар. предменструален цикъл, характеризиращ се с дисбаланс между естроген и прогестерон.

Психологическият шок може ли ga предизвика хормонален срив?

Да. Мозъкът командва основните жлези в организма, така че напълно логично е психическите проблеми (смърт в семейството, безработица, раздяла) да са в основата на хормонално объркване, особено в дейността на яйчниците (липса на менструация, закъсняване на цикъла).

РЕЧНИК НА ХОРМОНИТЕ

Калцитонин - вещество, отделяно от щитовидната жлеза. Намалява нивото на калция в кръвта.

Кортизон - произвежда се от надбъбречните жлези. Играе основна роля при метаболизма на кръвната захар, протеините, мазнините.

DHEA - производен на мъжкия хормон, отделян от надбъбречните жлези, Влияе на либидото при мъжете и жените над.,, 70-годишна възраст,

Естроген - женски полов хормон, произвеждан от яйчниците.

Гонадотрофин - включва хормоните FSH и LH, отделяни от хипофизата в мозъка, Те регулират менструалния цикъл. Използват се при лечение на безплодие, за да стимулират дейността на яйчниците.

Глукагон - хормон, отделян от панкреаса. Той улеснява натрупването на запаси от захар и поддържа стабилно нивото й в кръвта. В случай на хипогликемия може да се инжектира глукагон,

Хормон на растежа - произвеждан от хипофизата, Стимулира растежа на костите,

Инсулин - хормон, отделян от панкреаса по време на хранене. Той контролира натрупването на захарта в черния дроб, мускулите и клетките и така осигурява необходимото им „гориво".

Мелатонин - отделя се от пинеалната жлеза в мозъка. Концентрацията му се променя в зависимост от смяната на цикъла светлина-тъмнина, затова регулира биологичния часовник на съня, Приписват му и подмладяващи свойства.

Парахормон - произвеждан от паращитовидните жлези, участва в метаболизма на калция,

Прогестерон - женски полов хормон, отделян от яйчниците през втората половина на менструалния цикъл. Необходим за оцеляване на плода при бременност.

Тестостерон - основният мъжки хормон, отделян от тестисите. Надбъбречните жлези също произвеждат малко количество от него и при мъжа, и при жената,

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Есенни супи

Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...

МИЛАНО – любов от пръв поглед

Италианците обичат да казват, че Милано не е туристически град. Според тях в Милано или се учи, или се работи. Всъщност това е един красив и изискан град, в който човек се влюбва от пръв поглед. ...

Есенни гозби в гювеч

Телешки джолан в гювеч Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл че...

Начало