Още рецепти » Кои са най-сериозните усложнения при грип

 Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често боледуват диабетици и хора с исхемична болест на сърцето. Да се пазят най-възрастните, те са особено уязвими.
Най-сериозното усложнение е пневмонията. Първичната вирусна пневмония започва като типичен грип. Развива се светкавично с висока температура, кашлица, затруднено дишане. Рискът от фатален край е голям.
Вторичната бактериална пневмония е свързана с грипа, протича по-леко от вирусната и от нея рядко настъпва смърт. Засяга възрастни и болни със сърдечни и белодробни проблеми. Лечението е антибиотично.
Възпалението на средното ухо (отит) е усложнение само при деца.
Грипът може да засегне и централната нервна система. Последица е енцефалитът, който практически може да засегне всеки и синдромът на Рей – рядко, но сериозно увреждане. То е характерно за деца до 18 години. Отчетена е 40 на сто смъртност. Дори и напълно излекувани, някои болни може да имат неврологични оплаквания.
Ако детето вдигне висока температура (до 40 градуса) и направи фебрилен гърч, повикайте веднага лекар. Може да става въпрос за започващ менингит или енцефалит.
Засягането на сърдечносъдовата система – миокардит и периакардит (възпаление на сърцето и неговата обвивка) е сред най-сериозните усложнения. Успокояване за възраст, пол и болести не бива да има. Засегнати може да бъдат всички.
Сериозна последица на грипните вируси е и миозитът – заболяване на мускулите, съпроводено с възпаление и дегенеративни промени. Проявява се предимно при деца, но рядко.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Красотите на Израел

Като в някаква приказка, изпълнена с вълшебства, в началото на април, само два дни преди да започне празникът Пасха (еврейският Великден) се озовавам в свещената земя на Авраам и Иисус Христос. Този...

Шоколадови сладкиши

Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърга...

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Начало