Още рецепти » Менструацията подсказва болести

 Менструацията подсказва болести

За съжаление, далеч не винаги жените знаят какъв е менструалният цикъл, който може да се смята за нормален. Често разстройствата в менструалния цикъл възникват още, когато малкото момиче се превръща в девойка. Жената свиква с тях, дори не си помисля, че може би нещо не е наред.

Какво представлява?

Под менструация се разбира настъпващото след смъртта на яйцеклетката изхвърляне на подготвения предварително за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума (функционалният слой на лигавицата на матката), протичащо с кръвотечение. Следователно кръвотечения от матката, при които липсват тези физиологични и анатомични предпоставки, не са истински менструационни кръвотечения. Менструацията се повтаря от пубертета до менопаузата периодично, средно през 28 дни. Най-късият нормален интервал е 21 дни, а най-дългият - 35 дни. Вън от тези предели менструацията се счита за ненормална по отношение на честота на появата й. Различната дължина на менструалния интервал при отделните жени, се обяснява с наследствените и индивидуалните особености на жената.
Първата менструация в живота на жената се нарича менархе.

Менструацията е точен показател

за анатомичното и функционалното състояние преди всичко на половия апарат на жената, а заедно с това тя отразява и състоянието на целия организъм.
При здравите жени менструацията не предизвиква някакви съществени изменения в здравето и настроението, не нарушава обичайния начин на живот и не намалява работоспособността. Тя обаче е отражение на женското здраве, а нарушенията са сигнал на организма, че не всичко в него е наред.
Контролът на менструацията дава много широки възможности за самодиагностика – както за своевременно откриване на гинекологични, така и на общи заболявания, за контрацепция и планиране на бременността. Затова всяка жена непременно е длъжна да си води менструален календар.

6 повода за безпокойство

1. Изменения при продължителността на менструалния цикъл: повече от 35 дни и по-малко от 21 дни.
2. Изменения на продължителността на менструацията: продължителност по-кратка от 3 дни и по-дълга от 7 дни.
3. Изменения на обема кръвотечение: оскъден или твърде обилен
4. Пълно отсъстствие на менструация в продължение повече от шест месеца (аменорея).
5. Болезнена менструация (алгоменорея).
6. Нередовни менструации и междуменструални кръвотечения.

6 причини за нарушение на менструалния цикъл

1. Физиологични разстройства на менструалния цикъл могат да се наблюдават: в началото на установяването на менструалната функция (11-15 години), в климактеричната възраст (45-50 години), а също така по време на бременност и кърмене.
Във връзка с хормоналното пренастройване на организма, през тези периоди са възможни всички изредени по-горе нарушения на менструацията, които постепенно влизат в нормите или се прекратяват съвсем в постменопаузата.

2. Една от основните причини е нарушението на неврохормоналната регулация на менструалната функция.
Това нарушение може да възникне на ниво хипоталамус (висш център на вегетативната нервна система), хипофиза, яйчници, матка. Понякога причините са в дисфункции на щитовидната, надбъбречната или задстомашната жлеза.

3. Нарушения на менструалния цикъл могат да възникнат при анатомични изменения и увреждания на половите органи: вродени пороци в развитието, инфантилизъм, след травми и инфекции, при наличието на доброкачествени или злокачествени новообразувания, ерозия на шийката на матката и други.

4. Най-чести причини за нарушения на нормалния менструален цикъл са: стресът, умственото и физическо пренатоварване, силните климатични въздействия, неблагоприятните социално-битови условия.
Рязко негативно влияние на менструалната функция оказват изтощението или затлъстяването, недостигът на витамини, микро- и макроелементи. Особено податливи на изредените фактори са младите момичета, чиято хормонална система още не е формирана докрай.

5. Разстройства на менструалния цикъл могат да се получат при възпалителни процеси (специфични и неспецифични инфекциозни заболявания, инфекциозни усложнения след аборт, травми, хирургически интервенции, болести, предаващи се по полов път), а също така, общи заболявания (хроническа патология на сърдечно-съдовата система, черния дроб, кръвоносната система).

6. Повишени вредности в работата (въздействието на някои химически вещества, радиация и други).
Влияние върху менструалната функция оказва цял комплекс от фактори – затова е много трудно да се изясни кой от тях е предизвикал нарушенията. Затова се изисква разностранна диагностика с приложение на лабораторни и инструментални методи при изследванията.

Симптоми и патологии

Менструацията идва рядко, обикновено е оскъдна и продължава кратко или съвсем липсва. Разстройството може да възникне на фона на преумора, стрес, изтощен организъм, тежък възпалителен процес, общо или психическо заболяване. В този случай съпътстващите симптоми до голяма степен могат да подскажат източника на проблема:

1. Съпътстващи симптоми: наблюдава се вялост, сънливост, намаляване на паметта и работоспособността, наддаване на тегло, отоци, забавено сърцебиене, понижаване на телесната температура.
Възможна патология: хипотиреоза (понижена функция на щитовидната жлеза).

2. Съпътстващи симптоми: в миналото – възпалителни заболявания на матката, аборти, хирургически интервенции.
Възможна патология: недостатъчност на ендометриума, намалена чувствителност към хормонални въздействия на матката.

3. Съпътстващи симптоми: силно главоболие, повишено кръвно налягане, прогресиращо нарушение на зрението, напълняване, поява на стрии, повишено окосмяване на лицето и тялото.
Възможна патология: заболявания на хипоталамуса, хипофизата, надбъбречната жлеза, яйчниците, инфекционни заболявания, тумори, ферментна недостатъчност.

4. Съпътстващи симптоми: оплакванията възникват във възрастта 35-37 години или по-рано, наблюдават се симптоми, характерни за климактериума (горещи вълни, потене, слабост, умора, главоболие и болки в сърдечната област, колебания в кръвното налягане).
Възможна патология: синдром на преждевременното изтощение на яйчниците, който нерядко е наследствен. Отключващ фактор за развитието му може да стане тежък стрес, инфекциозни заболевания.

Внимание!Във всички случаи на менструални нарушения потърсете лекарска помощ. Не се самолекувайте. Проблемите могат да бъдат сериозни, последствията да доведат до продължително и нелеко лечение.

Автор: Светла Зидарова

Представяме Ви:

Гозби в глинен гювеч

Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Вкусотии с доматен сос

Кюфтета с доматен сос Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен буль...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Салати в буркани

Ловджийска салата Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна Нaчин на приготвяне: Почистеното з...

Начало