21.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 810 |  0 
Отит – следва простудата
Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Отитът е доста сериозно заболяване, за да го пренебрегвате.

Ушните лабиринти

Отитът бива външен, среден и вътрешен. Външният най-често се среща при плувците и любителите на басейните. Наричат го още ухо на плувец. Сезонното изостряне е през лятото. Лекува се бързо и без особени неприятности.
Средният отит е възпаление, от което страда всеки трети прекарал грип, ангина, ринит и всякакви други остри вирусни инфекции на гърлото и носа. Основната причина за средния отит са микроорганизмите: стафилококи, стрептококи, пневмококи.
Причина за 80% от отитите са инфекциите, а другите 20% са в резултат на бактериални и алергични реакции. Вътрешният отит обикновено възниква при неправилното лечение на средния отит и в този случай се налага спешна хоспитализация.

Отит? Веднага на лекар!

Най-често четири дни след началото на простудното заболяване започва болката в ушите. Леката болезненост прераства в остра пулсираща болка. При натиск в основата на ухото болката е пронизителна. Влошава се общото самочувствие, наблюдават се нарушения на съня, загуба на апетит, слабост.
При тези симптоми трябва веднага да се обърнете към лекар. Всяко отлагане е опасно, особено ако към тези симптоми се прибавят главоболие, секреция от ухото и температура 38-38,5 градуса.
Защо болката в ушите се появява най-често през нощта? Защото в хоризонтално положение се затруднява оттичането на слузта. В това положение инфекцията безпрепятствено и много бързо попада в средното ухо и предизвиква възпаление.
Веднага направете компрес – сухата топлина активизира кръво- и лимфообращението, което снема отока и намалява болката. Компресът помага само в първите 3-4 часа от развитието на болезнения синдром. След 15-20 минути затоплянето действа сънотворно.

Първа помощ

Ако болката е нетърпима, до идването на лекаря може да вземете обезболяващи препарати. Ако ухото не отделя секрет може да поставите памук, напоен с отипакс. Но запомнете! Ако дори само веднъж сте имали гной в ушите, не прибягвайте до самолечение. Не слагайте никакви капки без лекарско предписание. Само лекар може да прецени дали е засегнато тъпанчето. При слагането на капки може да повредите слуховите костици, а това води до поражения на слуховия нерв и частична загуба на слуха.

Пълноценно лечение

В зависимост от типа възпаление (остър или хроничен отит) лекарят избира тактиката на лечение. Най-често при остър среден отит се прилага консервативно лечение. При гноен среден отит е задължителен курс с антибиотици (от 5 до 7 дни – в зависимост от състоянието и ефективността на терапията).
Назначената антибактериална терапия трябва да се мине в пълен курс, дори да се почувствате по-добре. Схемата на лечението на отита се съставя така, че бавно и упорито да се ликвидира инфекцията. Ако зарежете лечението, инфекцията остава в организма и при първа възможност отново ще напомни за себе си.
19.01.2019 г. / д-р Христо Христов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021