Още рецепти » Защо сърцето ми прескача и спира?

 Защо сърцето ми прескача и спира?

Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсърдечни аритмии, които са доста чести. Те са причина за погрешното изживяване на сърдечно заболяване. Имат функционален характер и се появяват при практическо здраво сърце под влияние на външни и вътрешни фактори. Субективно се изживяват като "прескачане" и "спиране" на сърцето, "трептене в гърдите", "стягане в шията", сърцебиене - постоянно или пристъпно.

Защо се стига до извънсърдечните аритмии?

Някои физиологични периоди в живота на човека, протичащи с невро-ендокринни нарушения (пубертет, бременност, климакс) често са източник на извънсърдечни аритмии. Те изчезват след приключването на съответния биологичен период.

Неврози, психично и физическо пренапрежение, злоупотреба с кафе, силен чай, цигари, алкохол са честа причина за аритмия. При продължителна употреба на някои медикаменти (новфилин, антидепресанти, калиеви соли и т. н.) също се наблюдават временни аритмии.

Хронични заболявания на вътрешни органи, особено в периоди на обостряне или криза, често се придружават от аритмии: жлъчни или бъбречни заболявания, стомашна язва, гастрити, колити, неврити, невралгии и др. също са техен чест източник.

Високата температура, обилните загуби на течности и соли причиняват временни нарушения на сърдечния ритъм.

Как да си помогнем сами?

При всички случаи на извънсърдечна аритмия, които обичайно плашат пострадалите и техните близки, можете да си помогнете и сами до получаването на компетентна лекарска помощ.

Запазете спокойствие и се отпуснете. Най-подходящата поза е седнете с отпуснати крака. Осигурете широк достъп на въздух в помещението.

Можете да използвате невинни успокоителни средства: валериан, глогови капки, валидол.

Не прибягвайте без лекарско предписание до препоръчани от познати противоритъмни средства!

Ето и някои механични прийоми, които ще ви облекчат:

• Дълбоко дишане (особено диафрагмално), краткотрайно дразнене на устната кухина с лъжица или пръсти с цел повръщане.
• Притиснете двете носни ноздри и при затворена уста направете няколко резки издухвания до изпукване на ушните тъпанчета.

Не се препоръчва притискане на очните ябълки и сънната артерия на шията.

Автор: д-р Анна Атанасова, кардиолог

Представяме Ви:

Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...

Млечни кремове

Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...

Първолак вкъщи

Вашето момченце или момиченце тази година за първи път е прекрачило прага на училището. За него това е нова среда, нови хора, нов начин на общуване. Всеки родител е в състояние да създаде атмосфера, к...

Стилът ШАЛЕ

Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...

Начало