05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4693 |  0 
Ухажвай черния дроб
От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може да се живее: ако го няма като орган и когато функциите му спират за няколко часа! При вредни въздействия и обременяване на черния дроб той се справя за известно време с функциите си (то е индивидуално!), но ако не му се помогне, настъпват сривове, които засягат организма: нарушава се обмяната (събират се течности), отоци (асцит), натрупване на пигменти (жълтеница), сериозни ензимни нарушения и т.н.

Какво прави черният дроб?

Най-важните чернодробни функции са свързани със синтезирането на необходими за организма вещества, участие в процесите на кръвосъсирване, обмяната на веществата (напр. билирубина - жлъчния пигмент). Не по-маловажна е детоксичната функция. Неслучайно черния дроб се смята за пречиствателната лаборатория на организма.
Серумните белтъци са най-важните градивни елементи в тялото и черният дроб е основният им производител: албумин, глобулини, фибриноген. Участието на черния дроб в процесите на кръвосъсирване се осъществява чрез взаимодействие на четири фактора, които се произвеждат от чернодробните клетки. За образуването и обмяната на жлъчния пигмент - билирубин, черният дроб има основна роля. В чернодробните клетки, с помощта на специфични ензими, постъпилият първоначален продукт - индиректен билирубин, се превръща в директен. Видовете билирубин са важен показател за много процеси в организма.
Особено значима е детоксичната - пречистваща чернодробна функция.
В черния дроб се обезврежда всичко, което постъпва в организма от околната среда или се е получило при обмяната на веществата, храните, поетите медикаменти. Не е без значение какво още въздейства върху черния дроб, резултатът от начина на живот или професията. А това са: малоценно хранене, алкохол, токсични вещества от производствата и околната среда.
Черният дроб се оценява като много стабилен и издържлив орган, но когато се изчерпят компенсаторните му механизми, когато се натовари повече, страда целият организъм. Черният дроб е тясно свързан с всички органи и системи. Той участва в обмяната на основните вещества, подпомага храносмилането, осигурява постоянно депо за повечето витамини.

Кога се увеличава черният дроб?

Този въпрос вълнува много хора. Това става при болести и увреждания на самия черен дроб, но много често и при други заболявания (ендокринни, обменни, кръвни, сърдечни, паразити и т.н.). Това увеличение на органа може да бъде ранен симптом - например при затлъстяване, диабет, алкохолизъм, различни токсични увреждания. По-късен симптом е увеличаването на черния дроб при сърдечни болести - когато настъпи декомпенсация. Също и при развитие на паразити (кучешка тения) или злокачествени болести.
В днешно време оценката на диагностичната стойност на чернодробните симптоми е улеснена. Освен лабораторните проби (чернодробни ензими, пигменти и др.), ехографията позволява ранна и сравнителна оценка на структурите. Тя също е усъвършенствана - позволява контролирана пункция и биопсия на дроба по време на ехография.

Кои хора трябва да се страхуват повече за черния си дроб?

Те са: хората с наднормено тегло, диабет, хроничен алкохолизъм, генетично предразположени, изложени на производствени вредности. Още - тези, които употребяват безразборно и без индикации медикаменти и хранителни добавки! По световната статистика над 20 % от токсичните хепатити се дължат точно на медикаменти и хранителни добавки.

Кои медикаменти вредят на черния дроб?

Ще изброим по-често употребяваните: парацетамол в големи дози, аспирин в детска възраст, сулфонамиди, някои антибиотици, антидепресанти, противозачатъчни, някои хормони и др.
Забраните и ограниченията за определени медикаменти и храни са по-строги при предварително увреден черен дроб.
Не посягайте към хапчета за всеки симптом, спазвайте препоръките!
17.08.2011 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020