Още рецепти » Как да си приготвите настойка от алое?

 Как да си приготвите настойка от алое?

Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпаление на клепачите и венците и също и за гаргара на устата и гърлото.
Полезно е да се държи срязаното растение на тъмно в хладилник преди преработката. Премитите листа се поставят върху чиния, покриват се с хартия и се слагат в хладилника за 12-15 дни. В такива неблагоприятни за растението условия, когато започват да угасват жизнените му функции, се образуват особени вещества – биогенни стимулатори. След това алоето се изважда от хладилника, отделят се почернелите листа и се изстисква сокът, който може да се използва в прясно състояние или консервиран (към 8 части сок се прибавят 2 части спирт).

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Поставете си диагноза пo пулса

Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...

Можем ли да си произведем сусам?

България се намира на северната граница на виреенето на сусама. Топлолюбивата култура у нас се отглежда само в най-южните райони. Сусамът е едногодишно тревисто растение. Корените му са слабо развит...

Вашите гозби с есенни зеленчуци

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА Пилешки бутчета със зеленчуци Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз....

Начало