Още рецепти » Повече въздух!

 Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно замърсения въздух, климатиците и навика да се навличат с дрехи гг определено имат нужда от т. нар. въздушни бани. Благодарение на тях кръвоносните ни съдове ще станат по-здрави, емоционалната ни възбудимост ще се нормализира, нарушеният сън ще се възстанови, ще бъдем по-бодри и в по-добро настроение, кръвното налягане няма да ни създава проблеми, сърцето ни ще работи в оптимален ритъм, защитните ни сили ще се повишат, обмяната на веществата в организма ще се ускори.

Къпете се във въздух

За нас той е толкова естествена среда, колкото е водата за рибите. До такава степен, че забравяме един прост факт - кислородът, който си доставяме от въздуха, не е просто О2, а средство да укрепим здравето си и да се закалим. Разбира се, мирисът на прясно окосена трева и усещането за чистота след лятна буря е с нищо несравнимо удоволствие, но тайната на лековитото въздействие на въздуха не е само в приятните усещания. Въздушните потоци с различна скорост, температура и влажност подобно на невидими ръце нежно поглаждат кожата ни и я масажират незабележимо. От нас се иска едно - да не им пречим да си вършат работата, а да свалим ризите, роклите, саката, сандалите от себе си.
Достатъчно е да се освободим, дори отчасти, от дрехите и процесът на топлоотдаване веднага се активизира. При това, нашата кожа, привикнала да живее при „парникови" условия, започва да се охлажда, да диша и да живее по-пълноценно. В началото усещането е необичайно, но само след няколко минути ще ни стане по-топло и по-комфортно, защото ще се задействат всички кръвоносни съдове и нервни рецептори, забравили почти напълно какво означават прохлада и бодрост. Въздушните бани могат да бъдат топли - над 22 градуса, хладни - от 17 до 20 градуса и студени - 16 градуса и по-малко, но само ако сме добре закалени.

Вкъщи

Искате ли да си направите въздушна баня у дома си, първо отворете прозореца и добре проветрете помещението, в което се намирате, стига да не живеете до пренаселена с автомобили улица. Останете половин час по колкото се може по-малко дрехи и... готово.

На вилата

Бягството от големия град носи множество приятни усещания, особено ако се възползваме от него, за да подобрим здравето си. Съблечете се по бански костюм, седнете на шезлонга или се изтегнете в хама-ка, разположени под сянката на дърветата, и се отпуснете за двайсетина минути. Още по-добре ще бъде да подремнете. Помнете, че най-полезни са летните въздушни бани от 8 до 11, както и от 17 до 19 часа.

В гората и край морето

Йонизираният въздух на зелените масиви е обогатен с фитонциди - летливи съединения с противомикробни свойства, произвеждани от растенията. Най-благотворни за организма са въздушните бани в иглолистни или в широколистни гори, където преобладават дъб, липа, ясен, акация. Освен че действат чудесно върху дихателната система, фитонцидите, отделяни от тези дървета, укрепват сърцето и кръвоносните съдове, подобряват обмяната на веществата и клетъчното дишане.
Морският въздух в радиус 200 м от брега, напълно лишен от прах и наситен с отрицателни йони, минерални соли и озон, активизира усвояването на кислород от организма, повишава нивото на хемоглобина и количеството на еритроцитите, подобрява умствената и физическата работоспособност, нормализира съня и апетита, засилва имунната защита, ликвидира последиците от стреса. Сега вече ви е ясно защо в началото на 20 век лекарите са изпращали пациентите си на море с препоръката не да се къпят, а да дишат,

По въпроса за настинките

Нашите баби и майки така упорито са ни втълпявали колко опасно е да стоим на течение, че някои от нас, видят ли отворен прозорец, веднага се чувстват настинали. Всъщност от течение трябва да се пазят само хората, чийто организъм трудно се адаптира към промени в температурата. Останалите определено ще сгрешат, ако живеят в затворени и непроветрени помещения, защото ще изнежат организма си. След това само да ги лъхне вятър и дори да постоят пред вентилатора, простудата не им мърда. Решението на проблема е елементарно - дръжте прозорците отворени и затваряйте вратите.

Как да вземем най-доброто от въздуха?

* Ако спортувате в домашни условия, не слагайте анцуг, а шорти и тишъртка.
* Когато времето е хубаво и няма вятър, дръжте прозорците си отворени 24 часа в денонощието.
* Престанете да се навличате с излишни дрехи и не привиквайте към това децата си. През лятото се ходи с леко облекло, което позволява на кожата да диша.
* При дъждовно или хладно време проветрявайте помещенията най-малко три пъти на ден.
* Не позволявайте температурата в стаите да надвишава 18-19 градуса.
* Свикнете да спите на леко открехнат прозорец - това ще ви гарантира пълноценен сън през нощта и добър жизнен тонус през деня.
* Старайте се да прекарвате колкото се може повече време на чист въздух - през лятото може както да се яде, така и да се спи на открито.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...

Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...

Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...

Проблеми с ходилата

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...

Начало