29.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 9071 |  0 
Месечният цикъл – истини и заблуди
Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнанието ни...

Когато сме в мензис, не бива да спортуваме

Напротив. Според лекарите колкото повече се движим, толково по-бързо циркулира кръвта ни, вследствие на което болезнените усещания в корема намаляват или изобщо не се появяват. Някои от най-известните спортистки в света като Ана Курникова например споделят, че когато са неразположени и имат болки, тичат петнайсетина минути, докато им мине.

Някои здравословни проблеми се отразяват върху менструацията

Така е. Наличието на полипи и миоми, които „израстват" в матките на много жени, достигнали 40-те, води до кръвоизливи. В същото време хормоналните смущения, особено тези, свързани с щитовидната жлеза, стресът, анорексията и депресията могат да доведат до спиране на мензиса.

В такъв момент не трябва да ходим на басейн

Не е вярно. Плувайте си съвсем спокойно, стига да сложите тампон непосредствено преди да влезете в басейна или морето. Къпането няма да ви причини болки, освен ако водата е много студена.

Превръзките са за предпочитане в случай на гинекологични възпаления

Да, защото тампоните могат да доведат до още по-сериозни проблеми. Те „държат" микробите на топло и даже ги насочват към матката.

Девствените момичета не бива да използват тампони

Не е така. Хименът представлява еластична ципа с отвор, през който изтича кръвта. Тампонът може да влезе без никакъв проблем в него.

Тогава не можем да забременеем

Не е вярно. Случва се, макар и твърде рядко. Нека си припомним, че сперматозоидите, навлезли в женските полови органи, запазват жизнеспособността си в продължение на няколко дни. Точно затова краят на мензиса е рисков период.

Спиралата против забременяване засилва кръвоизливите

И да, и не. Подобен феномен се наблюдава най-вече при класическите медни спирали. Много жени се отказват от тях, защото в резултат на големите кръвоизливи организмът им изпитва недостиг на желязо и те развиват анемия. Това обаче не се случва със спиралите с прогестерон, в които има резервоар, „изпускащ" периодично минимални количества от хормона.

Не е ясно защо ни боли коремът

Напротив, ясно е. Това се дължи на излишъка от простагландини - субстанции, предизвикващи болезнени контракции в матката.

В подобни дни трябва да ограничим солта

Да, особено ако сме склонни да задържаме течности, а не искаме да ходим с торбички под очите и да не можем да закопчеем циповете си.

Налага се да избягваме аспирина

Вярно е. Популярното лекарство има антисъсирващ и разреждащ кръвта ефект. Ако вземате аспирин, не се учудвайте, че мензисът ви е по-обилен и продължителен. Някои лекари дори ни препоръчват седмица преди настъпването на цикъла да се откажем от медикамента и щом се налага, да вземаме парацетамол.

Не бива да правим любов, ако сме в мензис

Напротив, можем, стига да имаме желание. Според лекарите сексуалният апетит на някои неразположени жени дори се изостря, други пък и не искат да си помислят за подвизи в леглото.
04.10.2011 г. / Диана Василева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020