Още рецепти » Кога кафето е опасно за сърцето?

 Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка на рисковите фактори за сърцето.
Ще споделим данните от едно мащабно световно клинично проучване на водещи кардиологични институции. Продължително време (15-20 години) са проучвани данните при мъже и жени за въздействието и риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Резултатите от това проучване са доказателство срещу хипотезите за вредата на кафето върху сърцето. Не е намерен неблагоприятен ефект и връзкас появата на исхемична болест на сърцето (при мъже и жени). Успокояващите данни са валидни за умерената употреба на кафе, определена от 1 до 4 чаши дневно и срока на системна употреба - както краткотрайна (2-4 ч), така и дълготрайна (14-20 г.).
Но има и тревожни констатации. Доказана е връзката между начина на приготвяне на кафето и последиците за сърцето. Когато се консумира нефилтрирано, варено кафе, се установява повишение на серумния холестерол и фракциите му (лош холестерол и триглицериди). Това се свързва със съставките на кафето, които остават в нефилтрираното или варено кафе - кавиол и кавестол. Препоръчваме ви - пийте кафе от кафеварка или след филтриране.
По-тревожна е констатацията за резултатите от комбинацията кафе - тютюнопушене. В тези случаи наблюдението на учените показва, че съществува риск от появата на исхемична болест на сърцето (стенокардия, инфаркт). В подкрепа е и фактът, че след спиране на пушенето рискът от увреждане на сърцето изчезва. Ще посочим някои данни от проучването. При съпоставяне на данните: умерена употреба на кафе без пушене с тези, при които е кафе плюс цигара - рискът за заболяване на сърцето при пушачите се увеличава три пъти! При жените рискът е по-висок, отколкото при мъжете. Проучването разбива още един мит - че употребата на безкофеиново кафе е за предпочитане. Оказва се, че няма статистическа значимост за риска от исхемична болест на сърцето между пиещите нормално и безкофеиново кафе!

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Ландшафтният проект

На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...

Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И ощ...

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Начало