Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка на рисковите фактори за сърцето.
Ще споделим данните от едно мащабно световно клинично проучване на водещи кардиологични институции. Продължително време (15-20 години) са проучвани данните при мъже и жени за въздействието и риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Резултатите от това проучване са доказателство срещу хипотезите за вредата на кафето върху сърцето. Не е намерен неблагоприятен ефект и връзкас появата на исхемична болест на сърцето (при мъже и жени). Успокояващите данни са валидни за умерената употреба на кафе, определена от 1 до 4 чаши дневно и срока на системна употреба - както краткотрайна (2-4 ч), така и дълготрайна (14-20 г.).
Но има и тревожни констатации. Доказана е връзката между начина на приготвяне на кафето и последиците за сърцето. Когато се консумира нефилтрирано, варено кафе, се установява повишение на серумния холестерол и фракциите му (лош холестерол и триглицериди). Това се свързва със съставките на кафето, които остават в нефилтрираното или варено кафе - кавиол и кавестол. Препоръчваме ви - пийте кафе от кафеварка или след филтриране.
По-тревожна е констатацията за резултатите от комбинацията кафе - тютюнопушене. В тези случаи наблюдението на учените показва, че съществува риск от появата на исхемична болест на сърцето (стенокардия, инфаркт). В подкрепа е и фактът, че след спиране на пушенето рискът от увреждане на сърцето изчезва. Ще посочим някои данни от проучването. При съпоставяне на данните: умерена употреба на кафе без пушене с тези, при които е кафе плюс цигара - рискът за заболяване на сърцето при пушачите се увеличава три пъти! При жените рискът е по-висок, отколкото при мъжете. Проучването разбива още един мит - че употребата на безкофеиново кафе е за предпочитане. Оказва се, че няма статистическа значимост за риска от исхемична болест на сърцето между пиещите нормално и безкофеиново кафе!
Ароматотерапията е толкова древна, колкото не подозирате, но също и съвременна. Тя е клон на фитотерапията, но със свой начин на действие върху организма. Въздействието й върху него се определя от спе...
Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...
Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата...
Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...