05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4332 |  0 
Защо да се грижим за скалпа си?
Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от косата отразява общото състояние на организма. Той има същата структура като кожата, но е по-плътен и в него са разположени много повече кръвоносни съдове. Затова дори незначителното му нараняване предизвиква впечатляващ кръвоизлив.
Особеностите на човешкия скалп обикновено съответстват на типа на кожата - ако вашата е мазна, най-вече в Т-зоната, образувана от челото, носа и брадичката, той също ще проявява подобна склонност. Освен това кожата на главата по принцип е по-мазна от тази в другите участъци на тялото, той като в нея има 9 пъти повече мастни жлези.

Себорея

Дерматолозите говорят за себорея, когато скалпът се омазнява 2 или 3 дни след измиването с шампоан, и за хиперсеборея, ако състоянието на косата - тя залепва за скалпа, няма обем, изглежда много мръсна, налага всекидневното й измиване, Генетично предопределено, производството на себум се активизира през пубертета под влиянието на мъжките хормони (именно затова косите на децата остават меки и въздушни, докато не навлязат в тий-нейджърска възраст). Отново на хормоните се дължи и фактът, че много жени констатират по-силно омазняване в корените си точно в дните преди мензис.
Наистина наследствеността и хормоналните промени играят определяща роля за наличието на себорея, но има и други фактори - външни и вътрешни, които също допринасят за нея, тъй като активизират мастните жлези. Става въпрос за стреса, някои болести, замърсената околна среда, смяната на сезоните, възрастовите изменения, прекалено агресивните фризьорски процедури.

Решението: Използвайте шампоани за мазна коса, които абсорбират себума. Те обаче не са в състояние да въздействат кой знае колко върху мастните жлези, особено ако не съдържат цинк или аминокиселината цистин. Чудодейни средства срещу себореята няма, признават дерматолозите, ето защо е особено важно да внимаваме какво ядем, да не съсипваме нервната си система и да полагаме съвестни, съобразени със състоянието й грижи за кожата на главата си.

Пърхот

Той се появява почти по същите причини, както и себореята. Свръхомазняването създава идеална среда за развитието на гъбичката pityrosporum ovale, присъстваща постоянно в кожната микрофлора. Ако равновесието в тази микрофлора бъде нарушено, обновяването на клетките се ускорява до такава степен, че те започват да се делят не на 21 дни, както са „програмирани", а на 10 и даже на 7.

Пърхотът е два вида.
При сухия скалпът изглежда като набрашнен и от него се отделят белезникави люспи (сквами), които се посипват по раменете. При мазния пърхот се наблюдава засилен сърбеж, а сквамите са жълтеникави и много по-едри. На всичко отгоре те предизвикват и засилен косопад,
Решението: Окончателно отърваване от пърхота няма, но това не означава, че не трябва да вземем мерки в момента на неговата поява, Различните марки предлагат безброй шампоани срещу белия сняг по раменете, най-ефикасните от които включват в състава си както фунгициди, унищожаващи виновната за положението гъбичка, така и вещества, нормализиращи деленето на клетките, отстраняващи сквамите и регулиращи свръхпроизводството на себум.

Kисти и бенки

За щастие повечето са абсолютно безобидни - раждаме се с тях и си живеем така до края на дни те си. Хирургическа намеса с местна упойка се налага само при пълните с мастна тъкан кисти, които на пипане изглеждат като малки топчета, движещи се под скалпа. Основание за безпокойство и спешна консултация с дерматолог имаме единствено в случай, че установим как някоя от бенките върху кожата на главата ни започва да расте, да променя контурите си и да кърви.

Важно е да знаем

• Косата не бива да се мие прекалено често, защото процедурата подтиква мастните жлези да отделят повече себум и така порочният кръг се затваря.
• Когато се миете, масажирайте скалпа си с меката част на пръстите, за да активизирате кръвообращението в него. В никакъв случай не правете това с нокти, защото може да се стигне до неприятна и трудно лечима дерматоза.
• За предпочитане е да използвате не топла или гореща, а хладка вода, която затваря люспите на косъма и му придава блясък.
• Когато се сушите със сешоар, не го пускайте на най-силната, а на най-слабата му степен и не допирайте края му до косата си, за да не изгорите кератиновите влакна, които я изграждат.
13.10.2011 г. / Нина Славова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020