Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица. Обикновено се среща като храст с височина 3-4 м, но може да се оформи и като дърво до 10 м високо. Храстът се разклонява силно. Декоративните кожести листа много приличат на листата на махонията, но са единични, удълженоовални. По края им има бодливи зъбчета. Баграта им е интензивно зелена, блестяща, като от долната страна са по-светли. Често по периферията се описва оригинален кремав кант.
Пазете се от плодовете
Самодивският чемшир е двудомно растение – на едни екземпляри са разположени женските, на други – мъжките цветове. Цъфти през май-юни с дребни бели цветове с приятен аромат. Те са събрани в пазвите на миналогодишните листата. Плодовете са овални, едри колкото грахово зърно. След като узреят са яркочервени. С баграта си през зимата придават особена прелест на клонките. Трябва да се знае, че плодовете са отровни.
Нужна му е достатъчно влага. Предпочита сенчести места, близо до склапа на гората. Почвата трябва да е богата с хранителни вещества, но с лек механичен състав. Студоустойчив е, затова към топлината не появява особени капризи.
Размножава се чрез семена и вегетативно, но и двата начина създават трудности. Семената покълват изключително бавно. Необходимо е да се подготвят в почвена смес, която се навлажнява редовно. При тези условия те ще покълнат едва след 2-3 години. Резниците също се вкореняват бавно, но за един сезон се получават млади растения.
В саксия
Самодивският чимшир нараства много бавно и е подходящ за отглеждане в саксии. Не страда от зимните студове, може да остане на открито през цялата година. Той е чудесен елемент за зимна украса на балкони, тераси и веренди. През лятото трябва да е на сенчесто място. Основната ви грижа е да поливате редовно. Около Коледа тези саксии са добре дошли за украса на празничната стая. За да допълните ритуала, можете да ги окичите като жива елха, което е редовна практика в западните страни.
Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...
На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...