Още рецепти » Поливайте тревата според правилата

 Поливайте тревата според правилата

С поливането на моравата се цели да се осигури благоприятен воден режим в почвата, при който използването на хранителните вещества и храненето на тревите протичат най-правилно. Най-подходящ режим за поливане е поддръжането на влажност около 80% от пределната почвена влагоемност. Тревните площи у нас годишно имат нужда от допълнително водопотребление в границите на 300-500 литра на 1 кв. метър.
Поливането става наложително, когато влагата в почвата спадне под 60% от ППВ. Това е установява, като се вземе проба от почвата на дълбочина 6-8 см. Вземете парчме от чима с дебелина 10 см и ако връхната третира е суха, трябва да се полива.

Практическите изисквания:

- Младата трева се полива с малки количества вода (10 литра на 1 кв. ч), но по-често, веднъж на 2-3 дни, за да може повърхностния слой да остава винаги влажен;
- Укрепналите тревни площи на леките песъчливо-глинести почви се поливат на 3-5 дни при норма 15-20 литра на 1 кв. м.;
- При лятно засушаване се полива с по-голямо количество вода, за да проникне водата по-надълбоко – 25-30 л на 1 кв. м;
- Най-подходящото време за поливане е привечер или през нощта, когато изпарението от повърхността на почвата намалява и се създава възможност за ефективно използване на водните ресурси;
- Използвайте вода от кладенец, за да не изразходвате питейна вода.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Трапезата на НИКУЛДЕН

Чорба от шаран Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол. Нaчин на приго...

И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...

Десерти с тиква

Печена тиква Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дън...

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Начало