 
            Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с формата на пирамидата.
Всеки, който е опитал да отглежда зеленчуци в пирамидална оранжерия, твърди, че реколтата се увеличава с 30-70 %. Трудността при създаването на съоръжението е в точните параметри и в правилното ориентиране по посоките на света.
Размерите могат да бъдат произволни
В истинската Хеопсова пирамида, намираща се в Египет, височината е равна на 143,5 м, а страната на основата е 215,3 м. Следователно, височината на парника може да е 0,06665 от дължината на страната на основата. Може да се построи пирамида със следните параметри (височина - дължина на основата в метри): 0,90-1,35; 1,00-1,50; 1,5-2,35; 1,8-2,7; 2,00-3,14; 2,30-3,61; 2,50-3,92; 3,00-4,71; 3,50-5,49.
За да се получи положителен ефект от използването на пирамидалната оранжерия, е необходимо тя правилно да се ориентира по отношение на страните на света. Начертайте на земята квадрат с нужния размер. Страните му трябва да гледат точно към четирите посоки на света: север-юг и изток запад. По страните на квадрата поставете и закрепете здраво помежду им дъски с дебелина 25 - 30 мм, с подходяща ширина и необходимата дължина - това ще е основата на парника. В центъра на квадрата инсталирайте опора с височина 1,5 пъти по-малка от дължината на страната на квадрата. Върху опората закрепете 4 рейки с подходящо сечение (това са ребрата на оранжерията) и ги съединете с ъглите в основата й.
Опънете върху конструкцията полиетилен. Може да използвате и стъкло.
Входът трябва да е от северната страна
Непременно осигурете вентилационен отвор на върха, където ще се сьбира топлият въздух. Ако точно се спазва пропорцията (а това е необходимо), много места по страните на оранжерията ще останат празни или ще обраснат с трева, защото “покривът” е разположен твърде ниско, пък и е неудобно човек да се грижи за растенията. Много градинари усъвършенстват конструкцията, като я поставят върху “постамент” - пирамидата е повдигната на 60-70 см над земята, като че ли е срязана отдолу. Ето защо площта на основата е по-малка. Всички останали пропорции се съблюдават с точност до 1 см
Насажденията в пирамидалната оранжерия се разполагат както в обикновен парник или върху рафтове, повдигнати от земята на две трети от височината на пирамидата. Долната и най-горната третина на пирамидата са стимулиращи, а средната е консервираща: растенията, които са склонни да израстват на височина и се нуждаят от подпори, в пирамидалната оранжерия забавят своя растеж на височина, достигайки една трета от височината на пирамидата. Някои растения дори въобще престават да растат на височина и вместо това образуват странични филизи.
 
              Брашняна каша с чесън Продукти за 4 порции: 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 ч.л. олио, сол. Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след т...
 
              Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
 
              Клин със спанак Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол. Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1...
 
              Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...