Още рецепти » Царството на орхидеите

 Царството на орхидеите

Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в световна туристическа атракция. Градината е единствената ботаническа градина в света, която е отворена от 17.00 часа до полунощ всеки ден и в която се предлагат различни възможности за забавления и прекарване на свободното време.

Любопитният факт,
с който градината е известна, е че от тази градина води началото си разпространението на естествените гумени насаждения в целия Малайски полуостров. През 1877 от кралската ботаническата градина в Кю (Лондон) се пренасят първите семена на естественото гумено дърво от Хенри Николас Ридли. След успешното култивиране на растенията в Сингапур, Ридли успява да убеди градинарите в цяла Малайзия колко успешен е неговият метод и каква полза всеки един от тях би имал, чрез размножаване на растенията. Така постепенно Малайзия се превръща в световен производител и световен доставчик на естествена гума.
Също по времето на управлението на Ридли е селектирано националното цвете на Сингапур - орхидеята „Ванда Мис Йоаким". Цветето е открито от една арменска дама, Агнес Йоаким, в нейната градина и след като е установено, че е създаден нов хибрид, след година започва неговото масово отглеждане.

Националната градина с орхидеите

Разположена сред хълмиста местност в западната част на ботаническата градина, тя е приютила 60 000 орхидеи, над 1000 вида тропически растения и над 2000 хибрида. Всяка година към колекцията се добавят нови видове. Концепцията за представяне на орхидеите е подчинена на елегантно цветово решение и съответства на четирите сезона: зоната "Пролет"е представена в преобладаващи живи нюанси на златно, жълто и кремаво; зоната "Лято" е съчетание между ярките червени и розови цветове; зоната "Есен"представа орхидеи с по-наситени цветове, а зоната "Зима" е посветена на белите и сини орхидеи. Внимателното комбиниране на подходящи дървета , храсти, тропическа растителност и орхидеи (предимно хибриди) допринася за впечатляващата гледка. Посетителят с удоволствие ще не наслади на богатството, красотата и разнообразието на показаните видове. Градината, която представлява най-голямата колекция от орхидеи на земята, е разделена на секции: „Залата Бъркил" и „Градината с орхидеи за високопоставени гости"; „Орхидариум"; „Къщата на Тан Хун Сянг, обвита в мъгла"; „Къщата на Госпожа Юн-Пенг МакНийс Бромелиад" и „Хладната къща". И шесте секции са туристическа атракция и дават възможност на посетителите да се потопят в царството на орхидеите.

Залата Бъркил и Градината с VIP орхидеи

Залата Бъркил се помещава в колониална къща, която носи името на двама Бъркил, баща и син, последователно директори на Сингапурската ботаническа градина. В изложбената зала на орхидеите се представя информация за различни хибриди, които носят имена на известни личности, посетили градината. В градината с VIP орхидеите, която е съвсем наблизо, могат да се видят някои от забележителните хибриди, които носят имената на известни личности като: дендробиум Маргарет Тачър, ренантанда Акихито, дендробиум Масако Коташи Хиданка, дендробиум Елизабет и други. В момента VIP орхидеите са около 100 вида включително и орхидеята - дендробиум в памет на Принцеса Даяна и орхидеята - вандаенопсис Нелсън Мандела.

Орхидариум

Тук е царството на сериозните любители на орхидеи и на специалистите. Показани са само естествени видове в обичайната им среда. От около 400 естествени вида орхидеи 97 растат в Орхидариума.

Къщата на Тан Хун Сянг, обвита в мъгла

Тук се отглеждат различни редки хибриди орхидеи, някои от които с неповторим аромат като орхидеята Vanda Мими Пламър. Интересното е, че цялата колекция е разположена сред тучна тропическа растителност и привлекателни декори, пресъздаващи естествената среда на растенията.

Къщата на Госпожа Юн-Пенг Мак Нийс Бромелиад

Наречена в чест на своя спонсор, тази изложбена зала е посветена на ананасите, любимото растение на спонсорското семейство Бромелиад. Уникалната колекция от растения е специално доставена от Америка през 1994 година. Бромелиеви е семейство многогодишни, цъфтящи, едносемеделни растения, които са разпространени предимно в тропичните зони на Америка. Някои от растенията могат да издържат на температури близо до нулата, а други оцеляват дори върху нагорещени пясъци в пустинните райони.

Хладната къща

В Хладната къща се прави опит да се пресъздаде естествената среда на тропическата високопланинска гора. Тук растат орхидеи, които могат да бъдат намерени само в тропическите планински области. Дървета и скали са обсипани с възхитителни представители на орхидеите и хищни, насекомоядни растения. Хладният въздух и стелещата се мъгла заедно с бързо бликащия поток дават една реалистична представа за високопланинските местообитания на орхидеите в тропиците.

Дъждовната гора

В Сингапурската ботаническа градина съществува малка тропическа дъждовна гора на площ от 6 декара и тази тропическа гора е значително по-стара от самата градина. Сингапур е един от двата града, който поддържа тропическа гора в рамките на града. Другият град с подобна забележителност е Рио де Жанейро (Гората Тиюка). Дъждовната гора е единственото място в Сингапур, където е пресъздадена тропическата джунгла. Тук посетителите могат да получат представа за богатството на тропическата растителност. 314 вида растения се борят за място под слънцето на площ от 6 декара, оформяйки многопластова общност от треви, папрати, шубраци, катерещи растения, малки и големи дървесни видове. Тук могат да се видят и едни от най-високите представители на сингапурските дървета, достигащи 40 метра височина - кемпас и мерантис. Впечатляващ е фактът, че тези дървета са расли в местността доста преди Сър Томас Стамфорд Бингли Рафълс, основателят на Сингапур, да помисли за Индонезия.
Дъждовната гора не само е богата на растителни видове, но включва видове, които са от икономическо значение за региона като ратаните (вид виеща се палма), редки овошки и високото дърво джелотонг. Тук са представени повече от 50% редки растителни видове за Сингапур и по този начин дъждовната гора е едно от националните богатства на страната.

Автор: Диана Петрова

Представяме Ви:

Народни рецепти за премахване на мазоли

Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се изба...

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

55 избрани туршии

Маринована мешана туршия Прoдукти: 3,5 кг чорбаджийски чушки, 500 г зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг зеле, 100 г чесън, 300 г целина листа, 500 г олио, 1,6л оцет, 300 г сол, 300 г захар, черен ...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Начало